Johan Nissinen, Sverigedemokraterna.
Johan Nissinen, Sverigedemokraterna. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Politik

SD-topparna: "Någon vill sätta dit oss"

2:13 min

"Vi är utsatta för en komplott och någon vill sätta dit oss". Så förklarar de SD-topparna Anne karlsson och Johan Nissinen att de nu är polisanmälda för förskingring av partidistriktets pengar.

Det ska enligt anmälningarna handla om lön, hotellnätter, bilskatt och pengar till personvalskampanj som plockats ut från partidistriktet utan styrelsens godkännande.

Samtidigt pågår enligt P4 Jönköpings källor en maktstrid inom partiet. Men Johan Nissinen själv förnekar att han gjort något brottsligt.

Det bygger inte på någon fakta, för revisorerna godkände årsberättelsen. Det är någon som vill jävlas.

Johan Nissinen är riksdagsledamot från länet för Sverigedemokraterna, och Anne karlssohn sitter i partistyrelsen. Båda anklagas nu för att ha förskingrat uppemot 400 000 kronor av distriktets pengar, det avslöjade Aftonbladet tidigare i dag.

Enligt P4 Jönköpings källor handlar det om att Johan Nissinen tagit pengar till en personvalskampanj, och Anne Karlsson ska ha fått hotellnätter för sig och en anhörig betalt, samt plockat ut lön på 20 000 kronor i månaden och fått en bilskatt betald.

Allt detta ska vara betalt med partiets pengar utan godkännande från styrelsen, enligt anmälningarna som gjorts av partikamrater i länet. Polisen bekräftar för Aftonbladet att man inlett förundersökning om förskingring.

Anne Karlsson är sjuk, men skriver i ett SMS till P4 Jönköping att det inte finns någon grund för anklagelserna och att revisorerna godkänt transaktionerna som ägde rum under 2013 och 2014, då de båda själva satt i styrelsen.

Björn Forsell är ordförande för Sverigedemokraterna i länet och säger sig inte känna till anmälan.

– Jag kan inte säga något, jag låter polisen göra det där så får vi se, säger Björn Forsell.

Samtidigt pågår enligt P4 Jönköpings källor en maktstrid i partiet. De båda polisanmälda Sverigedemokraterna åkte ur styrelsen våren 2015, och vill nu tillbaka och en strid om detta väntas vid årsmötet i mars. En falang i partiet vill stoppa de.

Samtidigt har frågetecknen kring ekonomin varit uppe i styrelsen, enligt vår källa men man har inte kommit överens om hur man ska hantera det och det slutade alltså med att två Sverigedemokrater gjorde anmälningar på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista