Strand i Brasilien.
1 av 2
Brasilien är ett av de länder där zikaviruset breder ut sig. Foto: Hassan Ammar
Peter Iveroth.
2 av 2
Peter Iveroth. Foto: Madelene Szabõ/Sveriges Radio
Sjukvård

Regionen: Gravida bör inte resa till zika-områden

2:55 min

Nu avråder Region Jönköpings län gravida kvinnor från att åka på resor till områden med zika-virus.

Anledningen är ökningen av fosterskador som tros bero på viruset som kommer från myggor och som under senaste året fått snabb spridning i Sydamerika.

Regionen rekommenderar kvinnor att inte bli gravida under resan eller en månad efter det att man kommit hem.

Flera länders folkhälsomyndigheter har infört rekommendationer för gravida på grund av Zika-viruset, men Sverige är inte ett av de länderna.

Men Region Jönköpings län tycker alltså inte man ska åka till länder där Zika-viruset finns, till exempel i Syd- och centralamerika samt Västindien, om man inte måste.

– Vi vill stödja barnmorskor och läkare som pratar med kvinnor som ska resa till det här området, i hur man ska tänka. Med tanke på bland annat OS i Rio de Janeiro i augusti vill vi vara tydliga, säger Peter Iveroth som är smittskyddsläkare i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Zikaviruset bärs av myggor och har på senare tid fått snabb spridning i olika länder i Sydamerika, bland annat Brasilien. Det har dock under lång tid funnits i Afrika och Sydostasien.

Den som smittas av viruset kan få feber, ledvärk, utslag och ögoninflammation. För de flesta är smittan ofarlig men på senare tid har den satts i samband med allvarliga fosterskador.

– Om den som är gravid blir myggbiten finns risken för smittspridning till fostret. Rekommendationen är därför att inte bli gravid under resan och en månad efter hemkomsten, säger Iveroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista