Olika bönor på en tallrik
Baljväxter kan vara ett proteinrikt alternativ till kött. Foto: Leif R Jansson/TT

Torkade bönor kan bli ditt nya snacks

Fredrik Fogelberg: Egentligen ganska smaklöst
1:19 min

Forskare studerar nu hur olika sorters baljväxter kan förädlas och odlas på flera platser i Sverige. 

Fler proteinrika grödor i Sverige skulle kunna ersätta importen av soja, som ofta odlas på marker där det tidigare stått regnskog. Det kan också bli ett alternativ till kött.

Ett exempel är processade åkerbönor som Vetenskapsradion provsmakat tillsammans med forskaren Fredrik Fogelberg på institutet för jordbruksteknik, JTI, i Uppsala.

– Nu knaprar jag lite här och som du märker är det en ganska neutral smak. Det kanske smakar lite böna eller ärta, men egentligen är det ganska smaklöst, säger Fredrik Fogelberg.

Men tanken är att de torkade åkerbönorna, som idag främst används som djurfoder, ska smaksättas på olika sätt för att kanske kunna bli till ett attraktivt livsmedel. Exempelvis skulle det kunna bli någon typ av snacks eller användas som krutonger i soppa.

Läs mer om baljväxterna via länken nedan (Vetenskapsradion)

Hör mer om alternativ till kött i Klotet idag, (17 februari) 14:03 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".