Besökare på brandkårens öppet hus
1 av 4
Hedda Bäreteg, Klara Filipsson och Alice Färgh från Strandskolans fritids gillar brandbilar. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Slangbowling på Brandkåren
2 av 4
Slangbowling; en av många aktiviteter på Räddningstjänsten i Jönköping idag och imorgon. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Barn i brandbil
3 av 4
Små barn, stora barn, unga och gamla - brandstationen på Rosenlund i Jönköping besöks av flera tusen under två dagars öppet hus. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Räddningstjänstens maskot Flammy
4 av 4
Besökarna möts förstås av maskoten Flammy, här i en gropie-bild med reporter Karin Selldén. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

Brandbilar och slang-bowling lockar tusentals

Alice: Roligt att se brandbilar, men också läskigt
4:34 min

Hur fungerar egentligen en brandbil och vad gör brandmännen när det inte brinner? 

I två dagar, onsdag och torsdag mellan kl 9-15, håller brandstationen i Jönköping på Rosenlund öppet hus och flera tusen besökare väntas, till vad som förmodligen är länets största sportlovsaktivitet i antalet besökare, vid sidan av skidbackarna.

Både barn och vuxna har möjlighet att pröva på att släcka en brand, klättra på klättervägg, utöva hjärt- och lungräddning, sitta i en stor brandbil, testa rökdykningslabyrinten, spela slangbowling och äta korv.

– Det är roligt att se alla brandbilar, men på ett sätt är det litet läskigt.... det är läskigt när det brinner, säger Alice Färgh från Strandskolans fritids i Jönköping, som var bland de första besökarna idag.

Det är många fritids och förskolor som passar på att göra ett besök. Barn till och med 12 år måste ha en vuxen med sig för säkerhets skull.

– Det är lämpligt. Det finns ju mycket att pilla på och många nyfikna barnfingrar så det är viktigt att ha med sig en vuxen som har lite koll på barnen, förklarar Sofia Merkert, kommunikatör på Räddningstjänsten i Jönköping.

Men det är inte bara barn utan folk i alla åldrar från 1 år till pensionärer som kommer, säger Sofia Merkert som väntar mycket folk även i år:

– Tidigare år har det kommit 3500 besökare på två dagar!

Men trots att det krävs mycket personal för att kunna ta hand om alla besökare finns beredskap ifall att det börjar brinna.

– Vi har fortfarande bemanning om det går ett larm. Vi har en operativ styrka igång och våra deltidsstationer är redo, säger Sofia Merkert som uppmanar besökare att ta bussen till brandstationen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".