Vårdcentral.
Region Jönköpings län vill underlätta för att fler mindre vårdcentraler ska kunna startas. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Små vårdcentraler har nöjdare patienter

Mats Bojestig, sjukvårdsdirektör: De har extra stort förtroende
1:48 min

Små vårdcentraler är mer populära än stora, visar den senaste nationella patientenkäten. Därför vill regionen nu underlätta för mindre vårdcentraler.

Av de tio vårdcentraler som får högst betyg av patienterna i den Nationella patientenkäten för 2015, är sju mindre än snittet och de tre pallplatserna intas av tre vårdcentraler som alla bara har några tusen patienter. Den genomsnittliga vårdcentralen i Jönköpings län har omkring 7000 patienter listade hos sig.

Den minsta vårdcentralen i länet hamnar på sjätte plats av de 48 vårdcentraler som finns i länet. De stora med omkring 10000 patienter finns i mitten eller längre ned på listan.

– De vårdcentraler som erbjuder god kontinuitet och kan erbjuda samma läkare är ofta de lite mindre vårdcentralerna och de har extra stort förtroende och uppskattning bland sina patienter, säger Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Som vi berättat tidigare är vårdcentralen i Rydaholm utanför Värnamo med omkring 3 000 patienter, bäst i länet och tionde bäst i hela landet.

– Vi kan vara en väldigt tillgänglig vårdcentral med fast personalstyrka. Det har mycket med storleken att göra. Med kontinuiteten och stabiliteten vi har här och att vi är en del av ett litet samhälle och då blir vi viktiga, säger Therese Råberg, verksamhetschef på vårdcentralen i Rydaholm.

Att små vårdcentraler lyckas så bra gör nu att Region Jönköpings län tänker underlätta för de företag och egna verksamheter som vill driva en liten enhet. Ändringar i reglerna gör att det ska gå att starta en filial till en redan befintlig vårdcentral.

I dag ställs höga krav på vilken kompetens och administration varje vårdcentral ska ha och det kan bli svårt att få den att bära sig ekonomiskt, därför ska vårdcentraler kunna låna in personal av varandra i större utsträckning. På så sätt ska de mindre vårdcentralernas framtid tryggas, men också göra det möjligt för privata företag att ta över andra vårdcentraler.

– Jag tycker det är en lärdom att säkra att det fortsatt ska gå bra att driva en vårdcentral i relativt liten storlek, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

Kommentera: Vad föredrar du? En stor eller en liten vårdcentral?

Här är de tio bästa vårdcentralerna (antalet listade patienter i februari 2016 inom parentes)

1. Rydaholms vårdcentral (3 063)

2. Läkarhuset i Huskvarna (2 652)

3. Läkarhuset Väster (4 026)

4. Läkarhuset Öster (7 411)

5. Reftele vårdcentral (2 811)

6. Wasa vårdcentral (1 934)

7. Familjeläkarna i Forserum (3 102)

8. Vårdcentralen Aroma (8 217)

9. Rosenhälsans vårdcentral (11 514)

10. Bräcke diakoni Lokstallarna (6 853)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".