Operation.
Foto: Bertil Ericson / TT
Region Jönköpings län

Vill vänta med att slå ihop kirurgkliniker

Mikael Ekvall (V): Kan inte driva igenom mot personalens vilja
1:38 min

Nästa vecka ska beslutet tas om att slå ihop tre kirurgkliniker till en. Men missnöjet växer.

Efter de högljudda protesterna från vårdanställda i Värnamo tvekar nu flera partier inför beslutet på tisdag om en sammanslagning av kirurgklinikerna i Jönköpings län.

Två gånger har sammanslagningen av kirurgklinikerna vid länets tre sjukhus - i Jönköping, Värnamo och Eksjö - utretts och nu på tisdag ska Nämnden för folkhälsa- och sjukvård ta beslut.

Men Vänsterpartiet vill skjuta upp beslutet eftersom personalen vid Värnamo sjukhus motsätter sig sammanslagningarna.

– Jag tycker det är ett dåligt förslag, säger Mikael Ekvall (V).

Nu tvekar även Socialdemokraterna inför beslutet på tisdag och de vet ännu inte om man säger ja eller nej, säger oppositionsrådet Marcus Eskdahl.

Inte heller Miljöpartiet har bestämt sig för hur de ska rösta och SD är tveksamma. Om oppositionen med S, V och MP får med sig SD så faller förslaget, eller skjuts upp.

Men Mia Frisk (KD), ordförande i nämnden, säger att hon ändå tror beslutet går att driva igenom eftersom det är bäst för patienterna om man ser till helheten.

Under tisdagen rapporterade P4 Jönköping att facken sagt nej till förslaget. Rätt är att medlemmarna i Vårdförbundet, Kommunal och Läkareföreningen på plats i Värnamo har motsatt sig beslutet men facken har i den centrala förhandlingen gått med på förändringarna.

Detta har skapat irritation mellan lokala medlemmar och central ledning inom facken, enligt uppgifter till P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".