Karta, Burundi.
Karta från Cartodb

Flicka gömmer sig undan utvisning

4:09 min

Idag skulle hon ha satts på flyget tillbaka till Burundi, men den 18-åriga flickan från Malmbäck har valt att gömma sig.

Förra veckan berättade P4 Jönköping om den 18-åriga flickan, som flydde från Burundi och hamnade i Malmbäck i Nässjö kommun. Där har hon byggt upp en trygg tillvaro och läste för att bli undersköterska när beskedet från Migrationsverket kom: Du ska tillbaka till Burundi.

– Det är en enkel biljett till döden, så enkelt är det. Så fort hon landar så kommer hon bli tagen av passpolisen och där tar det nog slut, sade då Torsten Löf som är flickans familjehemspappa.

Idag skulle flickan ha satts på planet till Burundi, men nu är hon försvunnen.

– Hon har valt att hålla sig undan för att undvika utvisning och framför allt för att rädda sitt liv, säger nu Torsten Löf till P4 Jönköping.

Men det finns ju lagar och regler att följa, vad säger du om det?

– Ja, man kan ju säga som så att Migrationsverket måste ju också ta och lyssna in de råden som svenska UD har exempelvis, landet är på gränsen till inbördeskrig. Det sker övergrepp och det sker mord utan rättegångar. De är på gränsen till inbördeskrig och dit råder UD svenskarna att inte åka, men Migrationsverket tycker det är okej. Det är väldigt svårt att förstå.

Enligt polisen kommer man nu efterlysa flickan. 

Polisen vill inte uttala sig om enskilda fall men säger till P4 Jönköping att de efterlyser alla som går under jorden och att de brukar bedriva spaningsverksamhet mot personer som håller sig undan vid utvisningsfall.

Det är dock inte straffbart att gå under jorden för att slippa utvisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista