Johan Marklund, mäklare.
Johan Marklund, mäklare. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
#sjukahus

Mäklare: Marknaden gör att kunder kan bortse från problemen

7:12 min

Igår berättade vi om problematiken med enstegstätade fasader. Mäklare Johan Marklund säger så här om hur det påverkar bostadsmarknaden.

Flera byggbolag har fortsatt bygga med enstegstätade fasader trots att det är en tvivelaktig metod. Tekniken har en stor risk för fuktproblem och nu har allt fler drabbade hushåll börjat ta till åtgärder.

Johan Marklund är mäklare på Västanhem i Jönköping. Han har sålt många hus i Jönköping.

Det finns många hus byggda med den här tekniken bara i Jönköpings kommun förstås?

— Oh ja. Både flerfamiljshus, moderna flerfamiljshus på exempelvis Kålgården och fristående villor uppe på Hisingstorp och Samset och andra stadsdelar också.

Är husspekulanter medvetna och frågar om den här tekniken?

— Absolut. Marknaden idag är oerhört väl påläst och medveten om den här typen av konstruktioner och frågeställningen dyker alltid upp.

Är det inte lite konstigt då om folk ändå är väldigt medvetna om teknikerna och riskerna men ändå är beredda att betala?

— Visst är det så. Men i Jönköping idag har vi en sådan extrem obalans mellan utbud och efterfrågan. Det är alldeles på tok för lite till salu och det är jättehög inflyttning och lågt ränteläge. Det hetsar också marknaden att kanske ibland bortse den här typen av frågetecken eller orosmoment.

Du kan lyssna på hela intervjun i spelaren.

Har du drabbats av problem på grund av en enstegstätad fasad?
Hör av dig till josefine.koca@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista