Kalle Gudmundsson och pölsa.
Kalle Gudmundsson och pölsa. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT samt arkivbild/Sveriges Radio
Jönköping

Starka reaktioner efter PR-fiaskot

1:42 min

När politiker i Jönköping ville smaka på maten som kunderna inom hemtjänsten serveras blev det ett fiasko.

De serverades nämligen en helt annan maträtt än andra kunder inom hemtjänsten. Det rapporterar SVT Nyheter Jönköping. Det fanns alternativen fisk eller pölsa, men politikerna i äldrenämnden fick istället välja mellan fisk och köttfärsbiffar.

SVT Nyheter Jönköpings avslöjande har skapat starka reaktioner på sociala medier med kommentarer av typen: köket kan inte med att låta politiker få smaka på maten som serveras till de äldre och att det är hyckleri. Och även kommunen har fått ta emot reaktioner i form av samtal och mail.

– Det har kommit in oerhört mycket synpunkter på det här. Man har framför allt tolkat det som att vi har smörat för politikerna och att vi har lurat dem. Och det har vi verkligen inte velat göra, säger Kalle Gudmundsson som är socialdirektör i Jönköpings kommun.

Kalle Gudmundsson var själv med i går och berömde köttfärsbiffarna som serverades. Och han blev lika förvånad som politikerna i äldrenämnden när han fick veta att det inte alls var den maten som de äldre med hemtjänst fick äta.

De fick istället pölsa och kökets förklaring till det är att det inte fanns tillräckligt mycket pölsa till det 30-talet matgäster som sent anmälde sin närvaro. De köttfärsbiffar som serveras istället är mat som serveras till de äldre en annan dag. Men det borde den kostansvariga ha varit öppen med, menar Kalle Gudmundsson.

– Det borde vi ha fått veta.

Det här är ett stort samtalsämne på sociala medier och även på Brandtornets äldreboende som vi besökte i dag.

– Varför ska de bli hänvisade till annan mat när vi inte får den maten som de blir serverade? Jag tycker att det är fel, säger Gerd Lust som bor där.

Hur ska ni göra för att reparera den här skadan i tilltron som många verkar ha fått?

– Bland annat att jag står här och förklarar varför det blev som det blev och sedan får vi i fortsättningen tänka över om vi kan komma på andra smarta idéer för hur vi kan marknadsföra vår äldreomsorg, säger Kalle Gudmundsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista