Massa folk med studentplakat.
Studenter på Erik Dahlbergsgymnasiet. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Jönköping

Tufft för friskolor att locka elever

1:36 min

Medan hundratals niondeklassare väljer de stora kommunala gymnasieskolorna, kämpar de betydligt mindre friskolorna med att fylla klassrummen.

När valwebben för gymnasieval 2016 stängdes i fredags hade en enda niondeklassare valt Vettergymnasiet i Jönköping i första hand.

– Det är klart att det inte är några roliga siffror, man vill ju att många ska söka, men vi är inte en skola som förväntar oss jättemånga sökande. Vi är en liten skola och är vana vid att det är få som söker, säger Issa Bebinno som är rektor på Vettergymnasiet i Jönköping.

De kommunala skolorna i Jönköpings kommun är fortfarade populärast - utan konkurrens. Hela 502 niondeklassare har Erik Dalbergsgymnasiet som sitt försthandsval när man väljer gymnasieskola och gymnasieprogram inför höstterminen.

338 har valt Sandagymnasiet, 279 har valt Bäckadal och 245 niondeklassare önskar i första hand Per Brahegymnasiet. Däremot har bara en handfull valt någon av de minsta skolorna så här i första preliminära valomgången.

Plusgymnasiet, som ingår i skolkoncernen Academedia, är närmast med 58 nior och sedan är det ett rejält hopp ner - i botten kämpar, förutom Vettergymnasiet, Praktiska gymnasiet som valts i första hand av fem niondeklassare och Grennaskolan med två sökande. Men rektor Inger Gustafsson är ändå nöjd, för det är två fler lokalt sökande än förra året för skolan som fortfarande har kvar en IB-gymnasieutbildning för både internat- och externatelever.

– Jag tycker det är ett bra resultat, det kunde naturligtvis vara fler men vi har ju hela världen som sökfält och de kan tyvärr inte gå in på Jönköpings webb och söka. Vi räknar med att få åtminstone ett tiotal från världen också.


Men någon värvningskampanj kommer inte Vettergymnasiets rektor Issa Bebinno dra igång, han hoppas på mun-mot-munmetoden för att fler ska söka innan ansökningswebben för omval stänger i maj.

– Det är få elever, det blir få munnar, så det är klart det tar längre tid men vi vet det och det är den metoden vi vill använda några år framåt och det kan bli en ketchupeffekt, säger Issa Bebinno.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista