Höna.
Foto: Arne Nævra
Mat

Siffror som kan få dig att sätta tuppen i halsen

En ny rapport visar att långt från alla hönor blir mat utan istället bränns eller blir minkfoder.

När vi pratar om matsvinn tänker vi kanske först på all den mat som vi slänger hemma och i butiker när bäst bästföredatum börjar närma sig.

Men det finns också ett annat stort svinn när det gäller vår mat- nämligen när maten vi äter produceras, som exempelvis inom ägg- och värphönsproduktionen.

Inom Jordbruksverket i Jönköping har man haft ett matsvinnsprojekt som nu släppt en rapport. Den visar att vi varje år kastar vi bort 1,8 miljoner svenska höns sedan de värpt färdigt. I stället för att vi äter hönorna bränns de upp eller mals ner till minkfoder. 

Dessutom avlivas alla tuppkycklingar som föds upp - drygt fem miljoner varje år. 

– Den största anledningen är avståndet till slakterier som tar emot höns, sedan är det även ekonomiska faktorer, säger Ulrika Franke på Jordbruksverket till P4 Jönköping.

Målet med projektet är egentligen att ta reda på hur stort matsvinnet är och vad det kan tänkas bero på. 

– Vi har ju inte i detta skede lagt några förslag på lösningar utan lyft fram saker som man skulle kunna titta vidare på. 

En anledning till att många hönor inte slutar sina dagar som mat kan vara att just höna idag inte är speciellt populär som matfågel. Hönan kräver betydligt längre tillagningstid än vad exempelvis en kyckling gör.

– Det kan vara en förklaring, en annan att den inte saluförs i butikerna på samma sätt som förr, säger Ulrika Franke.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".