Mjölkbonden Åsa Augustsson bland sina kor. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Mjölkbonden Åsa Augustsson bland sina kor. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Arga bönder till Jönköping för att protestera

1:34 min

Försenade utbetalningar och allmänt byråkratiskt krångel - det är vad lantbrukare protesterar mot utanför Jordbruksverket i Jönköping i dag.

Landsbygdsupproret samlas i dag utanför Jordbruksverket i Jönköping. Inbjudan har gått ut på sociala medier till 7000 personer, och ett hundratal lantbrukare väntas sluta upp.

Protestaktionen handlar bland annat om att förklara för myndigheten när och hur lantbrukarna anser att jordbruksstöden ska betalas ut.

2015 års utbetalningar ser ut att komma uppåt et halvår sent i vissa fall och det funkar inte, menar lantbrukaren Åsa Augustsson.

– Vi kan inte ha det så här längre. Det ska inte vara så att småföretag och lantbruksföretag ska behöva gå i konkurs på grund av att en myndighet inte kan sköta sig, säger Åsa till P4 Skaraborg.

Men dagens protest utanför Jordbruksverket handlar också om att sätta fokus på byråkratin hos olika myndigheter som Åsa Augustsson menar utgör ett hinder för företagandet på landsbygden.

– Myndigheterna ska ju jobba för oss inte emot oss. Det pratas om förenklingar men för varje förenkling så känns det som om det blir två nya saker som vi måste ta itu med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista