Höghuset vid Munksjön. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Nu växer Munksjöstaden upp i Jönköping. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Brist på tekniker och arkitekter drabbar byggherren Järvhammar

2:22 min

Det råder stor brist på tekniker, arkitekter och andra yrkesgrupper på många kommuners plan- och byggavdelningar. 

Det gör att det kan bli svårt att få fram de 700 000 bostäder som Boverket räknar med behövs den kommande tioårsperioden.

Redan i dag är väntan på att få fram detaljplaner och andra nödvändiga handlingar onödigt lång, konstaterar byggherren Gunnar Järvhammar som bygger bostäder och kontor på den så kallade Munksjöstaden i Jönköping.

– Vi startade 2007 och hade hoppats komma igång 2010, 2011 men det gick inte. Men nu är vi igång, Gunnar Järvhammar.

Det tog över sex års väntan från ide till att Gunnar Järvhammar och hans kompanjoner förra året kunde sätta spaden i jorden och börja förvandlingen av industritomten vid Munksjön i Jönköping till en ny stadsdel med på sikt 1500 bostäder.

En av flaskhalsarna i Jönköping, och i många andra växande städer, är bristen på erfarna tekniker arkitekter, ingenjörer och handläggare hos kommunerna.

– Vi har på sina ställen märkt av att det saknas planhandläggare. Det medför naturligtvis att det tar längre tid från ide till byggstart, säger Charlotte Hagman vid NCC.

Sedan flera år är stads- och planarkitekter, bygglovshandläggare och annan teknisk personal hett villebråd. Men i kampen om den åtråvärda, erfarna arbetskraften drar ofta de offentliga arbetsgivarna det kortaste strået.

– Lönenivåerna går upp snabbare på den privata sidan än vad de gör på den kommunala. Det har i vissa fall lett till att man är underbemannade på arkitektsidan på kommunerna, vilket gör att det inte heller av den anledningen är attraktivt att söka sig till kommunerna, säger Ulric Östling som är förhandlingschef för Sveriges arkitekter.

Thomas Bergholm, teknisk direktör i Jönköping, säger att bemanningen just nu är bättre än på länge - men mer personal kommer att behövas när byggtrycket ökar. Inköp av konsulttjänster är en lösning om än dyr när egen teknisk personal saknas.

– Så är det absolut. Men det ska ställas i relation till att vi betalar konsulterna timme för timme. Men att köpa konsulter på heltid kontra att ha egen personal är ju ingen god ekonomi, säger Thomas Bergholm.

De hundratals bostäder som Boverket säger behövs tror byggherren Gunnar Järvhammar i Jönköping blir svårt att få fram. Men om byggherrarna får ta över en del av det jobb kommunerna i dag gör skulle det gå lite snabbare, tror han.  

– Ta gärna hjälp av oss byggherrar. Låt oss hjälpa till att ta fram detaljplaner där det krävs så att vi kan bygga och få snabbare processer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista