SaRaha, Swingfly feat. Helena Gutarra, SMILO, After Dark, Lisa Ajax, Boris René och Oscar Zia tävlar i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2016.
1 av 2
Deltagarna i deltävling 3. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat
2 av 2
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat
Melodifestivalen

Melloexperten: Zia och After Dark direkt till final

3:59 min

Fyra är redan klara. Vilka följer Ace, Robin, Wiktoria och David till final? Nu siar P4 Jönköpings expert om deltävling 3.

Sju bidrag tävlar om två direktplatser till finalen, samt två platser i andra chansen.

P4 Jönköpings egen melloexpert 2016 heter Ida Sandahl, är 28 år och bor i Aneby. Hon  är sedan ett par månader tillbaka ordförande i Melodifestivalklubben som är Sveriges största fanclub för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med över 500 medlemmar.

Denna vecka har spektaklet rest vidare till slätterna i Östergötland och värdstaden Norrköping. Den här veckan är jag på plats i Himmelstalundshallen och bevakar repetitionerna. Startfältet bjuder på mycket fart och dans, inga ballader överhuvudtaget! Att det är många upptempolåtar gör det extra svårt att tippa då bidrag kan ta ut varandra på grund av det. Veckans schlagerstjärna kan jag i alla fall utse – Christer Lindarw!

Så här säger hon om helgens sju bidrag:

Betygskala 1-5 (5 = fantastiskt)

1. Saraha - Kizunguzungu
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf

Melodifestivalen möter Afrikas savann! Saraha är född i Sverige men uppvuxen i Tanzania där hon är en välkänd artist. Låten ”Kizunguzungu” betyder yrsel och sjungs både på engelska och swahili. Det svänger rejält om låten och jag får en Lejonkungen-känsla av numret. Dansarna bjuder på en härlig show i färgglada kläder och jag bli riktigt glad av detta bidrag. Jag kommer på mig själv att nynna på den. Kan skrälla!

Betyg: 4


2. Swingfly feat. Helena Gutarra - You Carved Your Name
Låtskrivare: Jocke Åhlund, Andreas Kleerup

Swingfly är tillbaka i tävlingen efter sin femteplats 2011, denna gång med en låt skriven av bland andra Andreas Kleerup. Swingflys sound känns verkligen igen i denna låt och Helena Gutarras starka röst kommer till sin rätt i refrängen. Det är glädje på scen och härliga dansare i lite udda kläder. Svårtippad, men jag tror att den kan ta sig till andra chansen.

Betyg: 3


3. Smilo - Weight of the World
Låtskrivare: Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson

De senaste åren har vinnaren i Sveriges Radios tävling Svensktoppen Nästa erbjudits en plats i Melodifestivalen, så även i år. I år får vi se killgruppen Smilo göra entré i tävlingen och detta är ett av de bästa bidragen som har kommit från Svensktoppen Nästa, tycker jag. Låten är modern och har starka influenser från Avicii. Den växer för varje lyssning, men frågan är om det räcker på lördag.  Bland låtskrivarna finns Jönköpingsbon Anton Göransson (reds anmärkning).

Betyg: 3


4. After Dark - Kom ut som en stjärna
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Olsson, Calle Kindbom

Nu får vi glitter glamour och äkta schlager! Och klädbyte! Och vindmaskin! Och fjädrar! Ja, allt man vänta sig av After Dark. Christer framför låten först iförd en chockrosa klänning med fransar och svidar sedan om till en kort silverklänning med glitter. I bakgrunden blinkar ordet After Dark och tillsammans med sex dansare bjuds vi på en ordentlig show. Jag tycker om detta, men samtidigt känns det lite uttjatat. Vill svenska folket ha denna glittershow i final?

Betyg: 3


5. Lisa Ajax - My Heart Wants Me Dead
Låtskrivare: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, Nikki Flores, Sara Forsberg

När jag såg att Lisa Ajax skulle vara med i årets tävling blev jag väldigt glad, jag älskade hennes röst i Idol 2014! Men tyvärr tycker jag den här midtempolåten är för svag, något som förvånar mig då den är skriven av bland andra Joy och Linnea Deb som skrev ”Heroes” förra året. Lisa sjunger dock fantastiskt och har på sig en supersnygg glitterklänning! Numret består, förutom Lisa, av sex dansare klädda i genomskinliga kläder och i bakgrunden hänger vita tygstycken från taket. Jag får lite Ronja Rövardotter-känsla av detta. Lisa kan ta sig vidare tack vare sitt namn, men låtmässigt tror jag inte på det. Tyvärr!

Betyg: 2


6. Boris René - Put Your Love on Me
Låtskrivare: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson

Fotbollsspelaren Boris är debutant i Melodifestivalen och framför en svängig låt som han själv har skrivit tillsammans med de erfarna låtskrivarna Tim Larsson och Tobias Lundgren som har haft med många bidrag i tävlingen innan. Återigen bjuds vi på en danslåt som man gärna gungar med i. Jag tror dock den förlorar mot de andra danslåtarna i veckans startfält.

Betyg: 2


7. Oscar Zia - Human
Låtskrivare: Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith

Det är tredje gången Oscar Sia står på Melodifestivalens scen och i år satsar han på en mörkare och mer suggestiv låt. Det låter alltså inte som hans tidigare bidrag. Numret innehåller 208 kameraklipp! Kommer det bli effektfullt eller kommer tittarna tycka att det är för ryckigt? Jag tror att Oscar kan ta en finalplats, mycket tack vare att hans låt skiljer sig från resten av startfältet plus att han har många röstbenägna fans. Jag slår till med en finalplats på denna!

Betyg: 3

Mina gissningar:

 Till final: : After Dark och Oscar Zia

Till andra chansen: Saraha och Swingfly feat. Helena Gutarra

5. Lisa Ajax
6. Smilo
7. Boris René

Melodifestivalen sänds lördag med start klockan 20. Följ tävlingen här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista