Operation.
Foto: Bertil Ericson / TT

Länets kirurgkliniker slås ihop till 2017

Kirurgklinikerna vid länets tre sjukhus kommer att slås ihop till en enda klinik till 2017.

Socialdemokraterna har nu gjort upp med alliansen och därmed finns en politisk majoritet att driva igenom beslutet. Det var så sent som i fredags oklart om det skulle finnas en majoritet politiskt för en sammanslagning.

Som P4 Jönköping tidigare berättat, ska vissa operationer centreras på de tre sjukhusen i länet, alla operationer ska inte göras överallt. Man hoppas också att personalförsörjningen ska bli lättare när det är en länsgemensam klinik.

- Vi har fått med en tydligare skrivning om att vi ska upprätthålla våra tre akutsjukhus, se till att vi klarar kompetensförsörjningen och att läkarutbildning ska finnas på alla tre sjukhus och med det kunde vi stödja förslaget, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd.

- Vi har haft bra och konstruktiva samtal som också visar en styrka när det är en bred majoritet för sådana beslut, säger Mia Frisk, kristdemokraternas regionråd.

Tidigare har det varit häftiga protester mot sammanslagningen vid Höglandssjukhuset i Eksjö, men även i Värnamo finns oro hos anställda för att man tappar kompetens. Men politikerna väntas nu fatta det här beslutet i morgon, tisdag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista