Provborrning. Foto: Tasman metals.
Provborrning vid Norra kärr utanför Gränna. Foto: Tasman metals.
Gränna

Miljövänner jublar över gruvbeslut

1:01 min

Högsta förvaltningsdomstolen har i dag upphävt ett regeringsbeslut om rätt till gruvdrift i Norra Kärr utanför Gränna.

Bergmästaren har beviljat bolaget Tasman Metals så kallad bearbetningskoncession när det gäller vissa sällsynta jordartsmetaller. Det innebär rätt till gruvdrift.

Flera miljöorganisationer och privatpersoner överklagade beslutet till regeringen, som avslog. Då överklagade aktörerna till Högsta Förvaltningsdomstolen, som alltså upphävde beslutet.

– Man är helt överväldigad, gråtfärdig av glädje. Man tror inte att det är riktigt sant, säger Märta Svärd som är ordförande Naturskyddsföreningen i Tranås.

Hur stor seger är det här?

– Det är otroligt stort, men det är inte definitivt avgjort för det. Men det är en viktig delseger.

Anledningen till att beslutet om brytning rivs upp är att regeringen bara tagit ställning till själva gruvområdet, men inte marken runtomkring där driftsanläggningar ska ligga.

– Enligt vår mening kan det knappast råda något tvivel om att en kommande markanvändningen för driftsanläggningar kommer att påverka omkringliggande områden, säger Eskil Nord som är justitieråd vid Högsta Förvaltningsdomstolen.

Finns det något naturligt nästasteg för hur ni jobbar nu?

– Det är inte så att vi kan sluta arbeta mot en brytning förrän ärendet är helt avslutat, Tasman har ju undersökningstillstånd fortfarande.

P4 Jönköping söker företrädare för såväl Tasman Metals som regeringen för kommentarer.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista