Elin Käck
Elin Käck som ska undervisa i engelsk litteratur på HLK, hittade ett par användbara böcker i hyllorna på Högskolebiblioteket. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping University

Elins intresse för engelsk litteratur ledde till doktorshatt

6:10 min

Hon både undervisar och forskar i ett ämne som hon brinner för sedan tidig ungdom - poesi på engelska. Elin Käck från Tranås är nybliven filosofie doktor i språk och kultur och nu undervisar hon även på högskolan i Jönköping.

 

Kanske var det tristessen i Arvidsjaur i ungdomen, kanske var det att hon lärde sig älska det engelska språket när familjen bodde utomlands, kanske var det mötet med poeten Bob Hansson. Intresset för den engelska poesin blev i alla fall så stort att Elin Käck, 32,  idag både forskar i och undervisar om den.

– Jag ville bli poet som tonåring, så under praon så ville jag göra nåt fräsigt. Just då fick skolan besök av Bob Hansson. Jag frågade om jag fick vara hans prao-elev i en vecka och det fick jag. Jag mejlade honom mina dikter, berättar Elin Käck.

– Sen kom jag på att jag inte alls skulle skriva poesi utan ägna mig åt att studera poesi.

Elin Käck föddes i Arvidsjaur, bodde som barn också två år i Israel där hennes pappa var FN-observatör, men flyttade sedan till Tranås som 17-åring. Efter gymnasiet blev det studier i engelsk litteratur, förstås,  vid Linköpings Universitet. Där undervisar hon idag  i samma kurs som hon en gång själv tog. Dessutom blir det snart undervisning på HLK i Jönköping.

I novenber 2015 blev Elin Käck filosofie doktor i språk och kultur. Hennes avhandlingsprojekt handlade om hur den amerikanske poeten William Carlos Williams förhåller sig till Europa och traditionen i sina verk från perioden 1917-1928, med fokus på de strategier han utvecklar för att hantera den europeiska hegemonin.

Hon har fått en rad olika stipendier, bland annat 150.000 kronor ur Birgit och Gad Rausings Stiftelse för Humanistisk Forskning som ska användas till hennes nästa frskningsprojekt; The Europe Trope: Constructions of Europe in American Poetry, ett studium av Europatropen i amerikansk poesi över tid.

Om man är nybörjare på engelsk litteratur, var ska man börja?

– Jag vill tipsa alla om podden Poemtalk. I varje avsnitt så läses en dikt och sedan diskuteras den - den blir som en guide till poesin.

–  Vill du läsa engelsk poesi så börja med något av Gertrude Stein. Ge dig hän och acceptera att du inte förstår vad det betyder. Det är ljudbilden som är viktigast att lyssna in sig på. Eller något av Wallace Stevens,  en av de främsta modernistiska amerikanska poeterna som använder ett språk som är lättare att förstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista