Johan Nissinen (SD), distriksordförande
Johan Nissinen (SD) missar majoriteten av kommunfullmäktige eftersom han inte får vara med via internet. Arkivbild. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Värnamo

Värnamo vägrar koppla upp sig - politiker missar fullmäktige

1:50 min

Riksdagsledamoten Johan Nissinen (SD) hinner inte hem till fullmäktige i Värnamo de flesta gångerna. Men kommunen anser att möte via skärm inte är säkert nog.

Nu begär Riksdagsledamoten Johan Nissinen från Värnamo att han ska få vara med och representera Sverigedemokraterna på kommunfullmäktigemöten i Värnamo på distans. Trots att Värnamo kommun ser stora problem vill han kunna koppla upp sig via skärm från sitt kontor i Stockholm.

– Är med man med på länk så är man ju närvarande ändå, enda skillnaden är att debatten får ske via en skärm, säger Johan Nissinen (SD).

Hur kommer det sig att du har lämnat en förfrågan?

– Eftersom jag sitter i riksdagen och voteringen är alltid på torsdagskvällar så hinner jag inte hem till fullmäktige. Men vissa fullmäktige ska gå att komma hem till ändå.

Värnamo kommun visste inte hur man skulle ställa sig i frågan när de fick den från Nissinen och har därför utrett detta under en längre tid.

Vad händer om tekniken fallerar? Är det så att hela sammanträder ogiltigförklaras? Hur agerar man om det blir en sluten omröstning?

Enligt kommunchef Ulf Svensson finns i nuläget för mycket problem med att ha med en kommunfullmäktigeledamot på en skärm istället för att vara på plats i lokalen.

– I kommunallagen står det att man måste kunna delta på lika villkor, att samtliga deltagare ska kunna se och höra varandra. Sådana lösningar ser vi inte i dag, säger Ulf Svensson.

Allt pekar på att kommunfullmäktige kommer säga nej till förfrågan. Något som Johan Nissinen är besviken över.

– Jag tycker det är tråkigt, för det man säger till väljarna är ju att deras representant inte ska få närvara, säger Nissinen.

Om det skulle avslås, vad skulle det betyda för dig?

– Jag skulle få fortsätta vara borta från fullmäktige större delen av perioden.

Beslutet kommer fattas på nästa kommunfullmäktigemöte den 25 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista