Åklagare Therese Klein
1 av 2
Åklagare Therese Klein Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Försvarsadvokat Bertil Tengberg går in i rättssalen
2 av 2
Försvarsadvokat Bertil Tengberg går in i rättssalen Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Vaggeryd

Åklagaren yrkar på fängelse för 86-åringen

Therese Klein, åklagare: Man ska beakta hans höga ålder och hälsotillstånd
0:50 min

Den 86-årige mannen som misstänks ha försökt mörda sin fru, erkände mordförsöket i rätten i dag. Och nu yrkar åklagaren på ett fängelsestraff för mannen.

– Man börjar med ett straffvärde och sen ser man om det finns något förmildrande eller försvårande, och sen kommer man fram till straffmätningsvärde. I det här fallet så anser jag att man ska beakta hans höga ålder och hälsotillstånd, säger Therese Klein.

Enligt mannen själv försökte han mörda sin fru för att han var rädd att han skulle dö först och lämna kvar sin fru ensam. Därför försökte 86-åringen en morgon i december döda sin fru genom att slå henne med en hantel i deras gemensamma bostad i Vaggeryd.

– Det är ett ovanligt fall, där det är en ostraffad man som gör såhär mot sin fru, rapporterar P4 Jönköpings Rebecka Montelius från rättegången.

Kvinnan överlevde mordförsöket, men hon är inte med i rättssalen, utan finns med över videoförhör. Vid rättegången i Jönköpings tingsrätt i dag ska bland annat parets son vittna om mordförsöket.

– Kvinnan är jätteförvånad och berättar att mannen aldrig under deras 50 år långa äktenskap varit våldsam och att alla nära är förvånade.

Åklagare och förundersökningsledare har inte skickat några prover till Nationellt forensiskt centrum för att kolla vems blod det är, eller för att kolla efter DNA på mordvapen, detta eftersom man anser sig ha så pass trovärdiga bevis och berättelser i den här utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".