Det förfallna flerfamiljshuset i Tranås
1 av 3
Det förfallna flerfamiljshuset i Tranås Foto: Emmy Johansson/Sveriges Radio
Ett trasigt fönster i det förfallna flerfamiljshuset
2 av 3
Ett trasigt fönster i det förfallna flerfamiljshuset Foto: Emmy Johansson/Sveriges Radio
Nedzad Terzic
3 av 3
Nedzad Terzic, en av de som bor i huset. Foto: Emmy Johansson/Sveriges Radio
Tranås

Förfallet hus kan tvångsförvaltas

Jennifer Myrén: Vi ser mycket allvarligt på situationen
3:38 min

Läckande avlopp, trasiga fönster, mögel, portlås som inte fungerar och en avstängd hiss - listan på saker som inte fungerar i Tranås kan göras lång.

Under torsdagen ska Hyresnämnden ta upp fallet med det förfallna flerfamiljshuset i Tranås. Byggnaden är i så dåligt skick att de som bor där vill att ägaren inte längre ska ha rätt att sköta huset.

Nu har det gått så långt att Hyresgästföreningen har drivit ärendet till Hyresnämnden. Jennifer Myrén som är handläggare på Hyresgästföreningen menar att läget är så akut att fastigheten bör tvångsförvaltas.

– Det beror ju på hyresvärdens bristande kunskaper dels om vad en seriös förvaltning gör och vad hyresgästerna har för rättigheter. Han saknar total kunskap om vad hyreslagen säger och innebär. Detta har ju lett till ett förfall, säger Jennifer Myrén.

I morgon, torsdag, kommer fallet att tas upp i Hyresnämnden. Om det blir tvångsförvaltning innebär det att ägaren fortfarande äger fastigheten, men att den utsedda förvaltaren hanterar skötseln och även hyresintäkterna som då går till att åtgärda bristerna i huset. Om nämnden beslutar att huset ska tvångsförvaltas är det en ovanlig åtgärd.

Nedzad Terzic är en av de som bor i huset, med totalt 24 lägenheter, och han är glad att frågan ska tas upp i Hyresnämnden så att det kan bli en förändring.

– Jag hoppas att de ser hur verkligheten är och hur folk lever i den här byggnaden, säger Nedzad Terzic.

P4 Jönköping har sökt ägaren till fastigheten utan framgång.

Hör P-G Nyström, jurist i Hyresgästföreningen, i ljudspelaren nedan. Han besökte under onsdagen det aktuella hyreshuset i Tranås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".