Foto: Rebecka Wållgren/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Rebecka Wållgren/Sveriges Radio
Mullsjö simhall
2 av 2
Mullsjö simhall. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

"Simhallar kan inte friskriva sig från ansvar"

1:19 min

Efter att en pojke varit nära att drunkna i Mullsjö simhall i fredags har kommunen hävdat att gästerna badar på egen risk. Det är fel, menar Livräddningssällskapet.

I går kunde P4 Jönköping berätta om Agneta Fritzsson som under en simtur i Mullsjö simhall fick rycka in och agera livräddare när en ensamkommande flyktingpojke höll på att drunkna. Det var sekunder från att sluta riktigt illa, berättade Agneta. Samtidigt klagade en anställd i simhallen över den låga bemanningen och menade att de inte kan ha uppsikt över bassängen i alla lägen. Det talar en skylt i entrén till simhallen också om; ibland är bassängen obevakad.

Men så får det inte vara, säger Anders Wernesten, som jobbar med vattensäkerhet på Livräddningssällskapet.

– Det finns inget lagstöd för att bada på egen risk. Ett bad lever under produktsäkerhetslagen; man säljer en vara eller tjänst och då ska den vara så säker som möjligt.

I P4 Jönköping i går sa Lars Grehn, kommunutvecklare med ansvar för kultur och fritid, att alla badar på egen risk i en simhall och att det inte finns några krav från myndigheter om att en badvakt ska finnas på plats.

Men simhallar kan alltså inte friskriva sig från ansvar på det sättet som Mullsjö simhall gör, menar Anders Wernesten. Att så ändå sker tror han beror på okunskap.

– Jag tycker det framskymtade väldigt mycket okunskap i det Lars Grehn sa. Mullsjö kommun får gärna ta kontakt med oss, så ska vi tala om vad som gäller.

P4 Jönköping har utan framgång sökt Lars Grehn för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista