Handsprit.
Foto: Bertil Ericson / TT
Sjukvård

Apoteket varnar efter ungdomars handspritsfylla

1:18 min

Sedan ungdomar druckit sig fulla på handsprit, och tvingats till sjukhus, ser sig Apoteket tvungna att agera.

Ungdomar i Värmland har hamnat på sjukhus sedan de druckit sig fulla på handsprit. Nu har Apoteket AB skickat ut varningar till samtliga apotek i landet och flera apotek har valt att plockat bort produkterna från butikshyllorna.

Johanna Almén är receptarie på ett apotek i Jönköping där man valt att ställa produkterna så att de är väl synliga från kassan.

– Vi har den nära kassan, vi har lite på kassadisken men även på hyllan bredvid. 

En ny trend har fått flera apotek att ta bort handsprit från sina hyllor. Det handlar om ungdomar mellan 15 och 17 år som drabbats av alkoholförgiftning och då uppgett att de blandat drinkar med handsprit.

Lisbeth Lejon, som är kommunikatör på Region Jönköpings län, har gjort en koll bland flera sjukhus i Jönköpings län och funnit att trenden ännu inte kommit till hit.

Men nu har oron för att problemet ska sprida sig blivit så stor att Apoteket AB skickat ut varningar till apotek över hela landet där de uppmanas att vara extra vaksamma på ungdomar som köper handsprit.

Vi har fått uppgifter om det på förmiddagen, ett internt meddelande om detta. Det verkar vara lokala problem men vi ska vara uppmärksamma om vi märker att unga kommer, säger Johanna Almén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista