Charlotte och dottern Mimmi står på den väg som Mimmi ska ta till skolbusshållplatsen.
Charlotte Jute och dottern Mimmi står på den smala vägen där timmerbilarna ofta möts. Foto: Tommy Alexandersson / Sveriges Radio
Nässjö

Mimmis skolväg är lång och mörk

Mamman: Jag släpper henne inte på den här vägen
2:00 min

Skolbussen kör inte ändra fram dit 13-åriga Mimmi bor. Hon får då gå flera kilometer på en smal och tungt trafikerad väg.

Charlotte Jute och hennes 13-åriga dotter bor 1,2 mil utanför Forserum, utmed den smala och slingriga vägen från Finntorp mot Sniparp.

Mimmi går i sjunde klass inne i Forserum och är berättigad till skolskjuts. Men hon måste då gå över två kilometer till den närmsta skolbusshållplatsen för att hon bor för nära den gräns som är satt av Nässjö kommun, och det tycker inte hennes mamma är lämpligt.

Skymd sikt, smal väg, backkrön och alldeles kolsvart. Jag har själv fått slänga mig i diket när det kommer timmerbilar här, säger Mimmis mamma Charlotte Jute.  

Charlotte vill att skolskjutsen ska hämta hennes dotter vid dörren så hon slipper gå på vägen där tunga lastbilar kör, vilket Nässjö kommun avslagit. Reglerna säger att den som går i sjunde klass och har skolskjuts måste bo längre bort än tre kilometer från närmsta hållplats för att skolbussen ska köra ända fram.

– Det är en sak att gå i ett belyst område, men här är det kolsvart och skymd sikt. Jag kommer  tvingas att skjutsa henne till och från skolan varje dag, jag tänker inte låta henne gå den här sträckan, säger Charlotte.

Mimmi tycker själv att det är läskigt att gå på vägen. Charlotte tror inte hon är den enda föräldern som fått problem med reglerna och hellre löser körningarna själv på grund av säkerheten. Hon har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten som ska pröva ärendet.

Kommentera gärna: Bör kommunerna vara generösare med undantag i sina skolbussregler?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".