Skolbespisning. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Sörgårdsskolan är en av skolorna som kan beröras. Arkivbild, foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Gislaved

Föräldrar i Facebook-uppror för skolan

Tommy Östring: Många som är emot det här
5:25 min

Förändringar som ska ge bättre resultat och minskad segregation väcker starka känslor.

Resultaten bland skoleleverna måste bli bättre och segregationen måste minska i Gislaved, det finns nämligen skolor i Gislaved där det går så många invandrare att svenska är ett minoritetsspråk och det finns skolor där resultaten ligger långt under medelnivån i Sverige.

För att ändra på det tänker kommunen flytta runt barnen, de kommer få byta skolor och så att säga blandas ihop med varandra.

Men detta har många föräldrar reagerat på. Över 600 personer har skrivit under en namninsamling mot förslaget och på Facebook har över tusen personer gått med i gruppen Skoluppror i Gislaved.

– Det kommunen trycker hårt på är att de vill samla kompetensen på skolorna. Vi tycker att det här inte gör att de samlar kompetensen, när de fortfarande kommer ha två lågstadieskolor och en högstadieskola, säger Tommy Östring, som är en av de som protesterar.

Hör intervjun med Tommy i ljudspelaren ovan.

Mats Spånberg, skolchef i Gislaveds kommun - hur viktig är den här förändringen säger du?

– Det är viktigt för att skapa en skola för alla våra barn och vi har ju en skev fördelning med barn, det tror vi kan får en stor betydelse om vi kan få en jämnare fördelning i våra skolor.

Hör intervjun med Mats i ljudspelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".