Håkan Jansson.
Det är oklart vem som tar efter när Håkan Jansson slutar. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio
Region Jönköpings län

Krafter inom M vill gå emot valberedningen

1:41 min

Vägen låg öppen för Malin Wengholm, men nu kan hon ändå tvingas till oväntad kamp.

På fredag ska Moderaterna i regionfullmäktige ta beslut om vem som ska bli ordförande i regionstyrelsen, ett av de tyngsta och viktigaste politiska uppdragen i Jönköpings län.

Valberedningen föreslog i måndags Malin Wengholm som ny ordförande men starka krafter agerar nu för att få fram en motkandidat.

Mycket tyder just nu på att det blir en strid ända in i kaklet om posten som regionstyrelsens ordförande. Enligt uppgifter till P4 Jönköping, från flera olika håll, pågår nu försök att övertala kommunalrådet i Tranås, Anders Wilander, att ställa upp som motkandidat.

Detta trots att en enig valberedning, i måndags, föreslog Malin Wengholm.

Anders Wilander har öppet stöd från Moderatkvinnorna i Jönköpings län, men även från starka krafter inom fullmäktigegruppen, från tunga politiker inom partidistriktet och ledande kommunala allianspolitiker.

Man menar att Anders Wilander har den erfarenhet, de egenskaper och det förtroende som krävs för att ta sig ann de utmaningar som regionen står inför de kommande åren. 

Anders Wilander säger till P4 Jönköping att han känner ett starkt stöd men att han har stor respekt för valberedningens arbete. Han har ännu inte bestämt om han ställer upp eller inte.

Carin Berggren, moderat kommunalråd i Jönköping, tycker Malin Wengholm är en bra kandidat men att Anders Wilander vore ännu bättre.

– Frågar du mig personligen så ser jag att Anders har lett Tranås kommun på ett väldigt bra sätt under ganska lång tid. Han har en erfarenhet av att förhandla med andra partier och så vidare.

Nu ska regionfullmäktigegruppen ta beslut på fredag, det kan ju bli en omröstning mellan de här två kandidaterna. Är inte det en svaghet att man inte är enig bakom valberedningens förslag?

– Jag tycker inte att man ska se det så, jag tycker att man ska se att det är en styrka att vi har två kandidater som är så pass kompetenta och duktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista