Johan Frisk.
Johan Frisk, polisen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
"Strukturen är samma".

"Sveriges bästa mordutredare" om Palmemordet

9:33 min

Idag är det 30 år sedan Sveriges statsminister dödades i Stockholm. Sedan följdes en massiv, och skarpt kritiserad, utredning.

Än i dag vet vi inte vem det var som sköt Olof Palme den 28 februari 1986. Trots att över 200 hyllmeter utredningsmaterial har samlats i polishuset i Stockholm har man aldrig kommit till ett genombrott.

Många har kritiserat utredningen och polisarbetet, som ansågs amatörmässigt redan från start med bland annat en alldeles för liten avspärrning kring mordplatsen. 

Nu, 30 år efter skotten på Sveavägen, är många frågandes till om mordutredningen någonsin kommer hitta en skyldig och om den rent av bör avslutas.

I Jönköping sitter mannen som av kriminologen Leif GW Persson utsetts till Sveriges bästa mordutredare. I P4 Jönköping berättar Johan Frisk om hur han ser på mordet och om han tror att han skulle kunna lösa det om det hade hänt idag. Han hoppas och tror att mordet kan klaras upp.

– Det är ju ett slags trauma inom polis-Sverige så det vore fanatiskt bra om man kunde komma till vägs ände. Så länge någon jobbar med det så finns hoppet, säger Johan Frisk.

Hör intervjun med Johan Frisk i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista