Håkan Jansson, Anders Wilander, Malin Wengholm
Håkan Jansson, Anders Wilander, Malin Wengholm Foto: Arkivbilder/Sveriges Radio
Region Jönköpings län

Klart: Wilander motförslag till Wengholm

Ing-Marie Paulsson, ordf M i Jönköpings län: Ett uns av sanning
1:38 min

Striden om den högsta politiska posten i Jönköpings län hårdnar inom Moderaterna. 

Ett internt mejl som P4 Jönköping tagit del av visar att Anders Wilander, kommunalråd i Tranås, kommer att läggas fram som motkandidat till Malin Wengholm.

Det finns förutsättningar för att moderatgruppens möte, som hålls imorgon fredag, kan bli dramatiskt. På mötet skall man bestämma vem i partiet som ska ta över posten som regionstyrelsens ordförande efter Håkan Jansson från Mullsjö, som avgår senare i år.

Valberedningen meddelade i måndags att man föreslår Malin Wengholm, regionråd från Jönköping, som efterträdare. Nu har partiets gruppledare i regionen, Martin Hytting från Jönköping, meddelat att han kommer att lägga fram Anders Wilander som motkandidat. I ett mejl som han skickat ut till alla moderater i regionfullmäktigegruppen förklarar han att Wilander är en bättre kandidat.

I det skedet som vi just nu befinner oss i, de frågor som ligger i röret samt med hänsyn till bräckligheten i vårt styre kommer jag föreslå Anders Wilander till ny ordförande i regionstyrelsen nu på fredag.

Hytting skriver vidare:
"Jag har förstått att Anders är ett mycket respekterat namn i dessa varierade kretsar och besitter såväl erfarenhet att leda arbetet i en likadan minoritet samt ansvara för budgetprocessen."

Wilander har själv inte gett klart besked om han utmanar Malin Wengholm. P4 Jönköping söker en kommentar från honom.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping verkar det trots allt finnas en majoritet i gruppen för Wengholm. Fem ledamöter ska ha Wilander som favorit men det räcker inte för att han ska vinna över Wengholm. Bland Wilanders anhängare skall bland annat nuvarande regionstyrelseordförande Håkan Jansson finnas, men det är något han själv inte vill bekräfta.

Martin Hytting meddelade under torsdagen att han inte ger några kommentarer innan gruppens möte på fredagen och vägrar kommentera sitt eget utspel.

Som P4 Jönköping tidigare kunnat avslöja finns en opinion i partiet som istället vill se Tranås kommunalråd, Anders Wilander, som Håkan Janssons efterträdare och Wilander har heller inte avsagt sig kandidaturen, trots valberedningens förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".