Michaela Arvidsson.
Michaela Arvidsson. Foto: Jonas Edman
Skytte

Michaela tänker bort OS för att lyckas

Ett bra EM-resultat kan fixa OS-resan för luftgevärsskytten Michaela Arvidsson, 21.

Så för att nå dit är planen att slå undan alla funderingar på Rio.

OS är så stort att man knappt vågar tänka på det, säger hon.

Talangen från Skillingaryd i Vaggeryds kommun, som bor och pluggar i Eskilstuna, fixade en OS-kvotplats förra våren.

Det innebär att Sverige har en plats i grenen - men att hon själv inte fått grönt ljus från Sveriges olympiska kommitté.

Ett bra EM-resultat i ungerska Györ på fredagen kan fixa biljetten. I så fall blir Arvidsson första svenska kvinnliga luftgevärsskytt i OS sedan 1988.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på det där, det är inte i mina händer nu. Jag har gjort vad jag har kunnat och vill inte sätta press på mig själv. Jag försöker göra mitt jobb, det har funkat hittills.

TT: Vad är målet i EM?

– Mitt mål är att skjuta 60 bra skott. Det är klart att det hade varit kul att ta medalj, men det är inte bara upp till mig utan beror ju på hur de andra skjuter, säger Arvidsson som gör sitt andra EM.

I fjol kom hon på 18:e plats i debuten. Hennes främsta internationella resultat hittills är fjärdeplatsen på världscuptävlingen i Sydkorea - dessutom hennes världscupdebut - då hon fixade OS-kvotplatsen.

Sverige har hittills tagit tre kvotplatser i skytte, förutom Arvidsson också Stefan Nilsson och Marcus Svensson i skeet. Nu står de sista kvotplatserna, tre i varje klass, på spel och störst chans har luftgevärsskytten Marcus Madsen. 

Seniorklasserna i EM i ungerska Györ startade på torsdagen. OS-klasserna avgörs fredag och lördag enligt följande:

Fredag: Luftgevär, damer. Svenska deltagare: Michaela Arvidsson, Eskilstuna, Lotten Johansson, Ramselefors, Andrea Franzén Wallberg, Kviberg.
Luftpistol, herrar. Sv delt: Pontus Olsson, PSKF Magnus Stenbock, Mats Johannesson, Stockholmspolisen.

Lördag: Luftpistol, damer. Sv delt: Vendela Sörensson, Öckerö.
Luftgevär, herrar. Sv delt: Marcus Madsen, Linköping, Jörgen Persson, Fältjägarna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista