Pelle Månsson river Palmebild.
1 av 3
Pelle Månsson river Palmebilden. Foto: Foto: Kai Rehn
Pelle Månsson med Palmebilden.
2 av 3
Pelle Månsson idag med bilden som fick Säpo att komma till Nässjö och förhöra honom. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Thomas Erixzon, Safe Nässjö med pressklipp från januari 1986.
3 av 3
Thomas Erixzon, Safe Nässjö, med pressklipp från januari 1986 Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Mordet på Olof Palme

30 år efter mordet: Pelle berättar om Säpoförhören

Pelle Månsson: Bilden var viktig
6:27 min

I helgen är det exakt 30 år sedan dåvarande statsministern Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm.

Mordet chockade hela Sverige och i ett tidigt skede av jakten på mördaren var säkerhetspolisen Säpo i Nässjö och förhörde två av företrädarna för den vänsteroppositionella gruppen Safe. Safe hade månaden före startat ett uppror, där Socialdemokraterna uppmanades att byta ut hela partiledningen - inklusive Palme.

Bengt Jonsson var chef för Nässjöpolisens kriminalavdelning och han bekräftar nu Säpoförhören, som hölls på polisstationen i Nässjö.

Jag vet att när det var aktuellt så var det kolleger från Säkerhetspolisen i Stockholm som hade hand om fallet. Förhören måste ha hållits i nära anslutning efter mordet.

Mordet på statsministern Olof Palme inträffade fredagkvällen den 28 februari 1986. Bara en månad tidigare hade Palme personligen varit i Nässjö för att tala den opositionella gruppen Safe tillrätta inför hela den Socialdemokratiska arbetarekommunen. Safe hade strax innan startat det så kallade Nässjöuppropet där Socialdemokraterna anklagades för att sälja ut välfärden och partiet uppmanades därför av byta ut hela sin ledning, inklusive Palme.

En arrangerad pressbild där en av Safes tongivande medlemmar, Pelle Månsson river sönder en affisch med Palmes porträtt gjorde kritiken extra känslig.

– Ja, bilden var mycket mer allvarlig än jag trodde att den skulle vara. Den var rätt omskakande om man säger så.

Pelle Månsson , idag snart 80 år, håller fast vid kritiken mot Socialdemokraterna men medger att pressbilden nog fick större effekt än vad han från början insåg.

Han har under de 30 år som gått sedan dess och sedan mordet på statsministern Olof Palme aldrig velat tala om det Säpo-förhör som han och Safekamraten Bernt Hultberg utsattes för.

Det var ju rätt makabert att de plockade fram ett sådant misstänkliggörande. Men det var väl en del som ringde polisen med anledning av att jag hade varit kritisk och då ville de sätta ihop mig med mordet, på något sätt.

Kommentera: Vad minns du från morddagen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".