Sofie Gredegård.
1 av 2
Sofie Gredegård, förälder som vandrar. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Henrik Fallegård.
2 av 2
Henrik Fallegård, trafiksäkerhetssamordnare. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköping

Vandrande skolbussar ska ge bättre trafikmiljö

Henrik Fallegård, kommunen: Föräldrar känner sig provocerade
1:58 min

Föräldrar som som kör sina barn till skolan med bil bidrar till en osäker trafiksituation utanför skolan.

Därför försöker Jönköpings kommun få fler föräldrar att promenera med en grupp barn till skolan, en så kallad "vandrande skolbuss". Men trots att intresset bland föräldrar har varit stort, är det få som faktiskt ställer upp.

– Många föräldrar känner sig provocerade av att vi som myndighet säger att de ska välja ett annan färdmedel än bil. Det är klart att det är lätt för oss att tycka det, men vi vill ju bidra till en bättre miljö och en bättre trafiksäkerhet för deras barn, säger Henrik Fallegård som är trafiksäkerhetsamordnare på Jönköpings kommun.

Det kallas en vandrande skolbuss när minst en förälder promenerar med en grupp barn till deras skola. Jönköpings kommun lobbar för att fler föräldrar ska ställa upp på det här. Men trots att intresset oftast är stort bland föräldrar är det få som faktiskt hjälper till.

– Hela modellen bygger ju på att det är föräldrarna själva som bidrar till detta.

Det finns i dag ett 30-tal vandrande skolbussar runtom i Jönköpings kommun och målet är att det ska bildas minst fyra nya vandrande skolbussar varje år framöver. Sofie Gredegård, som har två barn på Hisingstorpsskolan i Jönköping, är med i en sådan grupp - där fyra barn går till skolan tillsammans varje dag med en vuxen.

Det är väldigt mycket trafik runt skolan runt klockan 8. Jag tycker dels det blir väldigt trevliga samtal med barnen, man lär känna de andra barnen som bor i närområdet och man lär sig exempelvis mycket om Minecraft och annat.

Kommunen pratar varmt om de vandrande skolbussarna, men bidrar inte ekonomiskt utan står för information. Men det finns mer handgripliga saker kommunen kan göra, menar Sofie Gredegård.

– Det vore bra om kommunen var med på förskoleklassernas första träffar med föräldrarna och hjälper till att prata om vandrande skolbussar, men även grupperar föräldrar så man kan träffa de andra föräldrarna från samma område. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".