Inger, pensionär i Habo.
1 av 2
"Jag hoppas dör här på hallgolvet, dit ner vill jag inte, säger Inger, pensionär i Habo.
Hans Jarstig och Betty Svensson.
2 av 2
Hans Jarstig, ordf socialnämndne, och Betty Svensson, socialchef. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio

Pensionär: Jag vill inte bli gammal i Habo

2:01 min

Äldreomsorgen i Habo får hård kritik i en ny revisionsrapport.

De äldre i Habo möts av personal med tuff jargong och hög arbetsbelastning och av ständigt nya vikarier. Så beskrivs äldreomsorgen i Habo i en ny rapport, som kommunrevisorerna låtit ett konsultbolag göra.

Pensionären Marita i Habo är en av alla som reagerar starkt på problemen:

Jag vill inte bli gammal i Habo. Om de ska bolla mig fram och tillbaks på olika avdelningar... Jag vill inte det.

Pratar man mycket om det här i Habo?

– Ja, vi pratar mycket om det. Jag får hoppas att mina barn tar hand om mig istället. 

Efter många år med bekymmer inom äldreomsorgen har revisorerna i Habo anlitat ett konsultbolag för att granska äldreomsorgen. Rapporten som nu presenteras är hård i sin kritik.

Den beskriver att jargongen bland personal är hård - även mot de äldre. På vissa avdelningar är till och med attitydproblemen akuta. Både i jargongen mot de äldre men det finns dessutom finns det ett förakt för chefer.

Det är hög sjukfrånvaro - timvikarier sätts in på långa vikariat och det är ett slitsamt arbetsklimat. Inom hemtjänsten är det dessutom bråk dagligen om bilarna.

Slutsatsen som revisionsrapporten drar är att politikerna i socialnämnden inte skött sitt jobb med att styra och leda verksamheten. Men Betty Svensson, socialchef i Habo, menar att man jobbat hårt för att komma åt problemen.

– Revisionsrapporten bygger helt och hållet på hur det var inom äldreomsorgen för ett år sedan. Hela ledningen är utbytt, i stort sett alla chefer är utbytta sedan dess. Vi har börjat på ett helt nytt arbete och vi tittar på verksamheten, säger Betty Svensson till P4 Jönköping.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista