Malin Wengholm
Malin Wengholm. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Politik

Wengholm vann kampen om mäktigaste posten

Malin Wengholm: Jag tänker utöka samarbetet med Alliansen
1:52 min

Med röstsiffrorna 10-5 valdes idag Malin Wengholm till ny moderat ordförande i regionsstyrelsen i Jönköpings län. Länets tyngsta politiska uppdrag. Hon utmanades av kommunalrådet i Tranås, Anders Wilander.

Och på frågan hur vi kommer märka skillnad att Malin Wengholm fått uppdraget, kommenterar hon själv så här.

– Till en början kommer det inte märkas en stor skillnad. Jag tänker utöka samarbetet med Alliansen, jag tänker även prata med oppositionen för det gäller att vi jobbar tillsammas, säger Malin Wengholm.

I förmiddags avgjordes alltså frågan vem som blir ny ordförande i regionsstyrelsen efter Håkan Jansson från Mullsjö. Det blev Malin Wengholm, 40 år från Jönköping. Wengholm är i dag regionråd i Region Jönköpings län.

När moderaternas regionfullmäktigegrupp träffades idag för att rösta, utmanades Malin Wengholm av Anders Wilander från Tranås. När samtliga 15 ledamöter hade röstat, stod det klart att Wengholm vunnit med röstsiffrorna 10-5.

Malin Wengholm säger att hon kommer jobba för att göra Jönköpings län till Sveriges fjärde tillväxtregion, efter storstäderna.

Britt Johansson är ordförande i Moderaternas valberedning. Nu ska hon och resten av gruppen fortsätta jobba med att ta fram en person som ska efterträda Malin Wengholm som regionråd.

– Jag ser inga bekymmer med det, utan att det kommer bli ett riktigt bra val det också, säger Britt Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".