Melodifestivaldeltagarna 2016. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
1 av 2
Sista startfältet i Melodfestivalen, i Gävle. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat
2 av 2
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat
Melodifestivalen

Melloexperten: Stenmark och Bengtzing åker ut

2:43 min

I morgon är det dags för deltävling 4 i melodifestivalen i Gävle. Nu siar P4 Jönköpings expert om vem som vinner och vem som försvinner.

Sju bidrag tävlar om två direktplatser till finalen, samt två platser i andra chansen. P4 Jönköpings egen melloexpert 2016 heter Ida Sandahl, är 28 år och bor i Aneby. Hon  är sedan ett par månader tillbaka ordförande i Melodifestivalklubben som är Sveriges största fanclub för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med över 500 medlemmar. Denna veckan går tävlingen i Gävle.

– Då var vi redan inne på den sista deltävlingen och detta kan man nästan kalla ”dödens grupp”. Om tidigare veckor var svårtippade är denna vecka om möjligt ännu svårare. Startfältet består av både folkkära artister och barnfavoriter vilket gör att det kan sluta i princip hur som helst. Spännande, säger Ida Sandahl som den här helgen befinner sig på hemmaplan och kommer följa tävlingen på tv och via sociala medier.

Så här säger hon om helgens sju bidrag:

Eclipse - Runaways

Rockbandet Eclipse debuterar i Melodifestivalen, men har över 15 års erfarenhet i musikbranschen. De tävlar med en rocklåt som går åt det glammiga hållet och påminner om tidigare rocklåtar i Mello, t ex ”Thousand Miles” med bandet Heat. Det har inte varit mycket rock i tävlingen under de senaste åren, så antingen har svenska folket längtat efter det och tar emot det med öppna armar eller så kan det bli kalla handen.

Betyg: 2

 

Dolly Style - Rollercoaster

Dolly Style tävlade förra året med låten ”Hello Hi” och tog sig då till andra chansen. I år återvänder de med två nya gruppmedlemmar och en lika enerverande tuggummilåt. Jag tycker dock att årets låt är svagare än förra året och refrängen är inte lika direkt. Dessutom startar gruppen som nummer två, vilket brukar vara otursnumret i Melodifestivalen.

Betyg: 2

 

Martin Stenmarck – Du tar mig tillbaks

2005 vann Martin Stenmarck Mellon med ”Las Vegas”. För två år sedan gjorde han comeback och nu är han tillbaka ännu en gång. Till skillnad mot tidigare år tävlar han nu med en ballad som har lite 90-tal över sig och det gillar jag! Han sjunger dessutom väldigt bra! Men som vi har sett tidigare veckor har etablerade artister haft svårt att nå ut och därmed hamnat i den nedre delen av resultatlistan. Jag tror tyvärr att även Martin kommer sluta där.

Betyg: 3

 

Linda Bengtzing – Killer Girl

Veckans schlager! Det är sjätte gången för Linda i tävlingen och återigen river hon av en riktig schlagerlåt med fyndig och rolig text. Och en massa energi! Linda har varit i final alla gånger utom en, men svenska folket verkar vara mätta på schlager i år vilket tyvärr kan bli hennes fall.

Betyg: 3

 

Frans – If I were sorry

Minns ni låten om Zlatan som sjöngs av en liten pojke för några år sedan? Han har nu blivit 17 år och debuterar i Melodifestivalen med låten ”If I were sorry”. Låten är en modern midtempolåt som säkerligen kan gå hem hos den yngre publiken. På repetitionerna har Frans sett osäker ut, så hur resultatet blir kommer bero på dagsformen. Om nerverna håller kan det till och med räcka till final!

Betyg: 2

 

Panetoz – Håll om mig hårt

Den dansande kvintetten är tillbaka! 2014 tävlade de och tog sig direkt till final. Nu återvänder de med en medryckande och glad låt och man kan inte annat än att le när man ser dem uppträda. Konkurrerar Panetoz med Dolly Style om barnens röster tro? Vem drar det längsta strået? Jag tror faktiskt att båda två kan knipa en andra chansen-biljett.

Betyg: 3

 

Molly Sandén – Youniverse

Redan när årets artister presenterades utsågs Molly till den starkaste vinnarkandidaten av hela tävlingen. Även jag satte förväntningarna högt. Når Molly och låten upp till förväntningarna? Nja, inte fullt ut. Låten innehåller influenser från både ”Euphoria” och ”You” och numret är väldigt snygg, men något saknas och jag får inte riktigt vinnarkänslan. I veckans startfält sticker den dock ut och känns som en väldigt given finalist.

Betyg: 4

 

Mina gissningar:

Till final: Molly Sandén & Frans

Till andra chansen: Dolly Style & Panetoz

  1. Eclipse
  2. Linda Bengtzing

7. Martin Stenmarck


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista