Personer vid entrédörr. Foto: Niklas Luks/nyhetsfoto.se
Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Niklas Luks/nyhetsfoto.se
Flyktingströmmen

Flest anmälningar i Jönköpings län

1:23 min

Misshandel är det mest anmälda brottet i Polisregion Öst gällande flyktingar och asylsökande.

Polisen har nu avslutat sin så kallade särskilda händelse som fick namnet Alma och handlade om händelser relaterade till flyktingströmmen.

Och bland händelserna så har polisen i Polisregion Öst hanterat 349 ärenden som rubriceras som brott. Av dem har 77 skett i Östergötland, 101 i Sörmland och 171 i Jönköpings län.

Det handlar om brott som begåtts mot eller av flyktingar och asylsökande, på boenden eller ute i samhället. Och en tredjedel av anmälningarna gäller misshandel. 

– Sedan finns det ju andra brott i anknytning till en misshandel till exempel ofredande och olaga hot som ofta föregår ett slagsmål där någon part blir skadad.

Är det trångt på flyktingboendena, är det därför det blir så här?

– De här boendena förtätas ständigt mer och mer. Och det är grupper av människor som under normala omständigheter aldrig skulle kunna tänka sig att bo ihop - nu får de bo på samma ställen.

– Då uppstår med naturlighet irritation och då ligger naturligtvis misshandel nära till hands eller olaga hot, säger Johan Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista