Domherre vinter fågel
Foto: Maja Suslin/TT
Sverige

Ovanligt många småfåglar dör av salmonella

0:57 min

Fler småfåglar än normalt dör vid fågelborden i år. Speciellt domherrar uppges vara utsatta. 

– Jag har fått uppgifter om att det ska vara lite mer än vanligt i år och att det är ovanligt mycket salmonella bland småfåglar. Det syns kanske framförallt genom att det är ovanligt många fall av salmonella hos katter. För det är ju så att när de här fåglarna blir riktigt dåliga och sitter still så blir de ett väldigt lätt byte för kringstrykande katter, säger Lotta Berg som är veterinär och fågelskådare

Hon menar att orsaken är salmonellautbrott bland småfåglarna vilket är vanligt det här tiden på året. 

– Ofta är det just under vårvintern som man ser utbrott av salmonella hos småfåglar. Fåglarna är lite nedsatta eftersom det har varit vinter och de är inte riktigt på topp när det gäller motståndskraft, säger hon.

Domherren är en vanligt förekommande gäst vid fågelborden på vintern och det är på marken under fågelborden som salmonellan kan sprida sig via avföring från smittade fåglar och de frön som samlas på backen och som fåglarna äter, säger Lotta Berg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista