Bankrån i Vimmerby. Foto: Lennart Ackling
Handelsbanken i Vimmerby rånades 2011, men det blir allt ovanligare. Arkivfoto: Lennart Ackling
Brott

Bankrån allt mer ovanligt

1:48 min

Bankrån och rån mot värdetransporter blir allt mer ovanligt. De senaste två åren har det inte skett ett enda i länet.

- Dels har man utvecklat det här med värdetransporter, det finns inte lika mycket pengar i omlopp och säkerheten har ju förmodligen utvecklats och blivit betydligt högre, säger Johan Frisk i polisens grupp för grova brott.

För tio år sen skedde det fyra bank- eller värdetransportrån, eller rånförsök i länet, enligt statistiken från brottsförebyggande rådet BRÅ. Sedan dess har bankrånen minskat.

Dom senaste två åren har det inte skett några bankrån eller värdetransportrån alls i Jönköpings län. Även i övriga Sverige har bankrånen minskat, från 100 för tio år sedan till 34 förra året.

Johan Frisk tror att det beror på att det inte lönar sig längre.

- Dom som sysslar med den typen av brottslighet har i någon mening metodutvecklat verksamheten och gör annat som är mer riskfritt men lika lönsamt. Bedrägerier på nätet, utpressning och annan typ av grov brottslighet, säger Johan Frisk.

Men han vill inte gå så långt som att säga att bank- och värdetransportrån är ett avslutat kapitel i svensk brottshistoria.

- Det är väl att ta för stora ord. Man vet ju aldrig, det kan gå i cykler och blåsa upp igen men som det ser ut nu finns det nog annat som är intressantare för de som sysslar med sådant här, tror jag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista