Marjo Malmgren tillsammans med undersköterskan Heléne
Marjo Malmgren, specialistsjuksköterska tillsammans med undersköterskan Heléne. Foto: Peter Jernberg
Region Jönköpings län

Så drabbar personalbristen patienterna

2:29 min

Avlidna får ligga ett halvt dygn, en kvinna blir kvar i rullstol i fem timmar, någon får ingen frukost, ett rum med resistenta bakterier rengörs inte.

Bristen på personal, främst sjuksköterskor, har slagit hårt som vi berättat om tidigare. Men under förra året fick det också konsekvenser för patienterna på geriatriska avdelningarna vid länssjukhuset Ryhov.

Det visar dom interna avvikelserapporterna, så kallade synergirapporter, från förra året som P4 Jönköping begärt ut i avidentifierat skick.

Totalt gjordes 29 sådana rapporter när det gäller arbetsmiljötillbud på geriatriken och hela 17 av dom rör brist på personal. I rapporterna vittnar personalen vid två tillfällen om hur dom fått låta avlidna ligga i över 12 timmar innan man hunnit ta hand om kropparna, hur en orolig och stökig patient måste lämnas helt utan uppsikt och hur man sedan får be om ursäkt till anhöriga.

Ett rum med resistenta bakterier, MRSA, lämnades ostädat en längre tid. I april förra året satt en patient kvar i sin rullstol i över fem timmar för ingen han lägga henne. En patient fick sin morgontvätt först efter lunch, en annan fick ingen frukost eftersom sköterskorna inte hunnit göra så kallat sväljtest.

Ingen av patienterna har fått några men enligt vad som framgår av rapporterna, men detta är en bedrövlig arbetssituation, menar specialistsjuksköterskan Marjo Malmgren som arbetar vid geriatriken. Hon har själv skrivit liknande rapporter och har läst dom som P4 Jönköping begärt ut.

– En arbetsmiljöfråga som genererar sådant här, det är inte bra. Det blir alltid så att patienterna blir påverkade i sista ändan. Jag tycker det är hemskt, säger Marjo Malmgren.

– Vi hade sjuksköterskor som jobbade kväll förra helgen sju timmar och sedan natt i tio timmar, dubbla pass tio timmar plus sju. Det är absolut inte patientsäkert och jag kan bara beklaga att det gått så långt.

Många av internrapporterna handlar också om underbemanning, hur sköterskor får jobba dubbla arbetspass. I augusti förra året var det fem anställda som jobbade dubbla pass under en enda helg.

Ansvariga vid kliniken bekräftar att arbetssituationen vid geriatriken varit ohållbar, främst under våren och sommaren förra året, men att det efter rekryteringsinsatser nu är betydligt bättre och att man lyckats få tag i personal.

– Personalen har känt en hopplöshet och det har jag stor respekt för men vi har gjort allt som står i vår makt för att få det så mycket bättre för pesronalen och sjlvklart för patienterna, säger Anna-Lena Jönsson, biträdande verksamhetschef.

Hon säger att man försökt stänga en del vårdplatser på avdelningen men att chefer högre upp i organisationen sagt nej till det.

Indira Liesto, verksamhetschef vid geriatriken, säger att problematiken med underbemanning och stress är i det närmaste löst nu.

Just nu har vi bra bemanning både när det gäller sjuksköterskor och läkare. Men vi har ju haft problem med bemanningen överallt på sjukhuset tyvärr.

Men det är en bild som specialistsjuksköterskan Marjo Malmgren inte håller med om.

– Det är inte löst. Jag skriver rapporter fortfarande och skulle kunna skriva dagligen. Så sent som förra helgen hade vi dubbelpass igen.

Här är exempel på avvikelserapporter ur systemet Synergi från personal på geriatriken, Ryhov i Jönköping:

- Patient aggiterad... kräver få åka hem. Måste gå tillbaka till palliativ patient och lämna henne fritt vilket är oerhört stressande. Vi tvingas be om ursäkt till anhörig.

- MRSA-smittat rum hann inte städas.

- Sista patienten fick sin dagliga hygien omskött klockan 11.30.

- Arbetsbelastningen är ständigt för hög med i princip ingen möjlighet till återhämtning. Allt detta äventyrar patientsäkerheten. Personalen orkar inte länge till.

- Patient avled 21:00. Hinner inte ta hand om henne. Jobbar fram till morgonrapporten. Ingen tid att ta hand om patienten.

- Patient 1 fick sitta i rullstol mellan 08:00 till 13:30 så ingen
hann lägga henne. Patient 2 fick morgontvättas efter lunch. Patient 4 hann inte vändas mellan 06:00 och 11:30. Patient 6 och 7 hann ej få sina sonder satta förrän em.

- Ännu en gång arbetar vi ett pass där en undersköterska saknas. Vi ska vara 6 personal men är bara 5.

- Personalbemanningen är ej intakt... äventyrar både arbetsmiljö och patientsäkerhet.

- Två sköterskor på dagen trots att det ska vara bemannat med fyra sköterskor.

- De två anställda sjuksköterskorna är båda nyanställda sedan några månader.

- Två sjuksköterskor på dagen trots att det ska vara bemannat med fyra sjuksköterskor.

- Denna helgen var det många som arbetade dubbla pass. Det blir en risk för patienterna och även personalen.

- Jag fick rycka in och jobba också, utbildningen jag skulle gå på fick vara.

Geriatrik

Geriatrik är läran om åldrandets sjukdomar. Patientgruppen väntas öka i takt med att befolkningen lever allt längre. Många patienter som vårdas på geriatriken har ett flertal kroniska sjukdomar och neurodegenarativa sjukdomar som till exempel demens. Geriatriska kliniken vid Ryhov har funnits som egen specialitet och klinik sedan 1997.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista