Jesper Hedegård
1 av 2
Foto: Jozo Glavas
Jesper Hedegård
2 av 2
Foto: Jozo Glavas

Jesper känner fortfarande av smärtan efter sitt förlorade ben

7:42 min

26 år har gått sen Jesper Hedegård förlorade sitt ben efter att ha blivit påkörd av en rattonykter man. Trots den långa tiden känner han av smärtan varje dag.

1990 var olyckan framme för Jesper Hedegård. Han skulle hjälpa en vän som hade fått bekymmer på en väg utanför Hok och när han skulle sätta ut en varningstriangel framför bilen så hände det som inte får hända. I 100 kilometer i timmen blev Jesper påkörd av en man som visade sig vara rattonykter.

I nio månaders tid efter olyckan var han inlagd på sjukhus. Efter ett tag fick han beskedet att läkarna inte kunde rädda hans vänsterben som var helt krossat. Cirkulationen kom aldrig igång i benet igen och till slut fanns det bara en utväg – amputation.

Trots att det gått 26 år sedan Jesper blev av med sitt ben så går det inte en dag utan att han känner av smärtan där. Han drabbas av så kallade fantomsmärtor, det vill säga smärtor i en kroppsdel som inte finns.

– I mitt fall är det vänster fot, där känns det som att någon skär med en vass kniv.

Varje dag, varje timme, varje minut känner Jesper av en ilande smärta på den del av foten där tårna möter övriga foten.

Hör Jesper Hedegård berätta om kvällen som förändrade hans liv och om smärtan som vägrar försvinna.

Jesper Hedgård är med i P4 Jönköpings publiknätverk. Vill du också komma i kontakt med vår publikredaktör? Ring 036 215 66 66 eller skicka ett mail till publik.jkpg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista