Elektronikjätten går ut och varnar för ny bluffmetod

1:52 min

Bluffmail och bluffsms är något som allmänheten varnats för gång på gång - och nu dyker det upp falska meddelanden på Messenger på Facebook också.

De här meddelandena ser ut att komma från teknikjätten Elgiganten och erbjuder en 55 tums smart-tv för en eller fem kronor. Men klickar du på länken binder du dig för ett abonnemang på flera hundra kronor i månaden.

– Rent grafisk och layoutmässigt så ser det precis ut som att det kommer från Elgiganten. Man gör sitt allra bästa för att det ska se trovärdigt ut, säger Jessica Wallin, pressansvarig i Elgiganten.

Än så länge har det inte kommit in några polisanmälningar i samband med den här nya bluffmetoden, men enligt Jessica Wallin på Elgiganten Sverige så har flera kunde hört av sig direkt till dem för att kolla upp sanningshalten i dessa meddelanden.

– Jag har inte hört om någon kund som blivit drabbad. Vi blir lika lurade som mottagarna. Någon använder sig av vårt varumärke i ett felaktigt syfte och det enda som vi kan göra är att be mottagare att vara försiktiga och uppmärksamma om de får något sådant, säger Jessica Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista