Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Betty Svensson, socialchef i Habo. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Jönköpings län

Bostäder svårast för att klara nya lagen

1:44 min

Från och med imorgon torsdag måste alla kommuner ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd. Då börjar en ny lag gälla som ska göra fördelningen jämnare mellan kommunerna.


För Habo som hittills tagit emot minst antal nyanlända i länet blir det en stor omställning då kommunen i år ska ta emot 40 stycken.

–Vi är inte fullt rustade eftersom vi saknar bostäder. Vi räknar med att ta emot ungefär fyra i månaden och på sikt behöver vi bygga nya lägenheter. Det är på gång att byggas någon form av modulbyggen, säger Habos socialchef Betty Svensson.

Närmare 22 000 personer som nu bor på Migrationsverkets boenden ska från och med imorgon anvisas till landets olika kommuner.

Och hur många som kommer till varje kommun beror på hur möjligheterna ser ut att få jobb, hur många som bor i kommunen och hur många nyanlända kommunen tagit emot tidigare. Tanken är att integrationen ska gå smidigare och kommunerna ta ett lika stort ansvar.

Sävsjö som tagit emot flest nyanlända i förhållande till antalet invånare i länet behöver inte ta emot några fler nyanlända det här året. Den största kommunen Jönköping får också ta emot flest. Totalt 260 nyanlända det här året. Också där är det svåraste att skaffa fram nya boenden.

–Men det finns en beredskap. Och vi har också vädjat om att få skjuta upp mottagandet tills vi har nya bostäder på plats senare i år, säger Ola Nilsson som är socialnämndens ordförande i Jönköping.

Kommer Jönköpings kommun klara av att ta emot 260 nyanlända i år?

–Ja, förra året tog vi emot ungefär 500 så vi kommer lyckas också i år, säger Ola Nilsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista