Sjuksköterska.
1 av 2
Det saknades 145 asntällda inom vården i november, på röntgen behövs åtta speciallistläkare till exempel. Foto: Claudio Bresciani/TT
Anders Liif, personaldirektör vid Region Jönköpings län.
2 av 2
Landstingets personaldirektör Anders Liif är inte bekväm med hur personalsituationen ser ut bland sjuksköterskorna. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

145 anställda saknades i vården

Anders Liif, personaldirektör: Inte helt idealt
2:08 min

Enligt den senaste sammanställningen saknades bland annat nio barnmorskor och åtta speciallistläkare inom röntgen. Nu hoppas regionen att omorganisationer ska lösa personalbristen.

Det har fattats så många som 145 anställda inom vården i länet, visar den senaste intern sammanställningen över personalbristen i vården. Det handlar om lediga tjänster som det inte finns en enda sökande till och det finns vakanta tjänster både bland läkare och sjuksköterskor.

– Vi är inte komfortabla med hur det ser ut med situationen gällande sjuksköterskor och sedan finns det läkarspecialitéer där vi inte hittar rätt med vår bemanning, säger personaldirektör Anders Liif vid Region Jönköpings län.

I går kunde vi berätta hur personalbristen på geriatriken i Jönköping fått följder för patientsäkerheten på avdelningen, enligt personalens egna avvikelserapporteringar som P4 Jönköping tagit del av. Det handlar om underbemanning, vikariebrist och vakanta tjänster som gör att personalen inte hinner med, berättade specialistsjuksköterskan Marjo Malmgren.

Jag tycker det är hemskt. Det är alltid patienten som blir lidande i sista ändan. Det är absolut inte säkert för patienterna.

Men det är inte bara geriatriken som haft problem. Den senaste interna sammanställningen som P4 Jönköping kommit över är från november förra året och den visar att det då fanns uppemot 145 otillsatta tjänster, även om siffran är ungefärlig. De tre sjukhusen i länet saknade bland annat nio barnmorskor, röntgen i länet letade efter åtta specialistläkare och tio röntgensjuksköterskor. Medicin i Jönköping saknade tio sköterskor och medicin i Eksjö sju stycken.

Men även andra yrkeskategorier har problem, laboratoriemedicin saknade i november 10 biomedicinska analytiker. I höstas sökte intensivvårdsavdelningen i Jönköping en sjuksköterska, men inte en enda svarade på annonsen.

Men personaldirektör Anders Liif säger att situationen har förbättrats sedan sammanställningen gjordes och han tycker man har läget under kontroll.

– Det här var en situation som var för drygt fyra månader sedan och på flera håll signalerar man att det är en bättre situation i dag, även om det inte är helt idealt, säger han.

Samtidigt kommer nu semestrarna närmare och det är färre sökande i år än tidigare.

– Vi ser ju att det inte är tillräckligt många vikarier som vi önskar att det skulle vara, säger Anders Liif.

Delvis för att lösa personalbristen så gör nu vården omorganisationer på många håll, avdelningar slås samman och vårdplatser ska dras in. Ortopeden i Värnamo och kirurgen i Jönköping ger 3 000 extra för de sjuksköterskor som jobbar natt. Dessutom tittar nu vården på om andra yrkesgrupper kan utföra sjuksköterskornas arbetsuppgifter.

– Att fördela och fördela om arbetet, där tror jag det finns en potential att komma tillrätta med den här situationen, säger Anders Liif, personaldirektör.

Kommentera: Har du drabbats av personalbristen inom vården? Eller är du rädd för att drabbas?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".