Collage: SR
1 av 2
Collage: SR
Arkivbild: Abeba Aregawi.
2 av 2
Arkivbild: Abeba Aregawi. Foto: Jessica Gow/TT

Starka reaktioner efter dopningskandalen

1:06 min

I går slog bomben ner att friidrottsstjärnan Abeba Aregawi stängs av för dopning. En av alla som reagerat med bestörtning på beskedet är den före detta SM-guldvinnaren Ann Axelsson från Jönköping.

Abeba Aregawi är ett av Sveriges största friidrottshopp och hennes framgångar har varit många. Men i går kom beskedet att hon stängs av för dopning sen man funnit en otillåten substans under ett dopningsprov.

Abeba Aregawi har dock inte varit helt okontroversiell tidigare heller då hon anklagats för att ha ingått i ett skenäktenskap för att få svenskt medborgarskap.

En av alla som reagerat starkt på det här är Ann Axelsson från Jönköping som vunnit flera medaljer, bland annat SM-guld på 100 meter häck.

– Man blir besviken hela tiden. Vi jobbar här i Sverige för att verkligen vara dopingfria. Sen kan man också reagera på att vi får in en person från ett annat land ganska snabbt som svensk medborgare och som vinner medaljer åt Sverige. Vi är väl kanske fler än jag som tycker att det är lite konstiga vägar. Hela hennes resa att bli svensk är mystisk.

Det var 2009 som beskedet kom att den etiopiska stjärnan Aregawi har gift sig med en svensk man och hade för avsikt att börja tävla för Sverige så fort hennes medborgarskap blev klart. Men trots att hon tävlat för Sverige så har hon varit bosatt och skriven i Etiopien under stora delar av den här perioden, och senare kom det även fram att hon och hennes man ansökt om skilsmässa kort efter giftermålet.

Och i går kom alltså beskedet att hon stängs av för dopning i väntan på att B-resultatet färdigställs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista