Foto: Pressbild/Riksbanken
De nya mynten som lanseras om några månader. Foto: Sveriges riksbank
Mynt

Dagens I-landsproblem: Skillnaden mellan de nya mynten

Tommy Persson från Riksbanken reder ut problemet
3:27 min

Snart är det återigen dags att förbereda sig för nya sedlar och mynt här i Sverige. Men vad är egentligen skillnaden mellan 1- och 2-kronan?

Sverige kommer få en 2-krona igen den 3 oktober i år. Men som man ser på bilderna så kommer den nya 2-kronan i en väldigt stor utsträckning likna den nya varianten av 1-kronan.

Varför inte göra den i en annan färg? Varför inte skapa ett nytt utseende? Varför inte göra den ännu större? För faktum är att de båda mynten liknar varandra i såväl utseende som storlek. Den enda skillnaden - förutom siffran på myntet - är att 2-kronan är tre millimeter större och väger hela 1,2 gram mer.

I samband med lanseringen av de nya mynten den 3 oktober i år så kommer även en ny 5-krona att lanseras. Den kommer däremot fortsätta vara i samma storlek som i dag men i en guldfärgad nyans. Dessutom kommer både nya 100-kronorssedlar och 500-kronorssedlar.

Hör Riksbankens Tommy Persson - som har hållit i de nya mynten - förklara skillnaden och hur synskadade kommer kunna märka av vilket mynt de håller i.

Vad tycker du om de nya mynten? Är de snyggare eller fulare än de gamla, och är de verkligen nödvändiga?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".