Växjö - HV71.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Ishockey

SHL: Formsvagt HV71 jagar hemmafördel

Det börjar dra ihop sig i SHL-tabellen. Endast fyra omgångar återstår.

Följ matcherna direkt i Sportextra från klockan 19.00.

Matcherna kan följas i Sportextra i P4 eller i sin helhet i webbradion och i appen Sveriges Radio Play.

Djurgården (6) - Modo (13)

Läget i tabellen: Två lag som fortfarande har mycket att spela om. Djurgården ligger sexa och innehar den sista direktplatsen till kvartsfinal. Den är viktig om man vill slippa åttondelsfinal och slippa Skellefteå eller Frölunda i kvartsfinal. Men Växjö ligger bara två poäng bakom. Modo vill undvika kvalspel, men har sju poäng upp till Rögle med 12 poäng kvar att spela om. Modo måste i stort sett vinna.

Form: Djurgården har fin form, tagit poäng i nio raka matcher. Men i de två senaste matcherna har det blivit förlust efter övertid. Modo har bra form, två segrar på de fyra senaste där förlusterna kommit mot överlägsna Skellefteå.

Inbördes möten: Modo har vunnit två av de tre tidigare mötena. Men samtliga segrar mellan lagen har kommit på hemmaplan.


Karlskrona (14) - Skellefteå (1)

Läget i tabellen: Toppen mot botten. Karlskrona är redan klar jumbo och Skellefteå är bara tre poäng ifrån att säkra seriesegern. Seger här så tar man hem SHL för fjärde året i rad. Skellefteå har i nuläget 106 poäng och vinner man återstående fyra matcherna tangerar man Färjestads rekord på 118 poäng. Senaste tre åren har SAIK tagit 114, 111 och 111 poäng.

Form: Efter en stark formkurva i början av februari har Karlskrona nu tre raka förluster. Skellefteå hade fyra raka segrar innan man förlorade senast hemma mot Färjestad.

Inbördes möten: Man kan tro att det varit ojämna historier här, men även om Skellefteå har 2-1 i matcher har samtliga matcher varit jämna.


Linköping (4) - Örebro (10)

Läget i tabellen: Linköping har tre poäng upp till tredjeplatsen (skulle innebära att man får möta Skellefteå först i en eventuell final) och fem poäng till godo på Växjö som jagar de kvartsfinalklara lagen. Så mycket att spel om för LHC. Örebro i ingenmansland – väntar på motstånd i åttondelsfinal.

Form: Svajig form på Linköping som förlorat tre av de fyra senaste. Örebro gjorde två plattmatcher (totalt 0-9) innan man vände trenden och slog Djurgården och senaste HV71.

Inbördes möten: Tre jämna matcher tidigare där två gått till övertid. Linköping har 2-1 i inbördes.


Luleå (3) - Frölunda (2)

Läget i tabellen: Två lag som inte har så mycket att spela för förutom att spänna musklerna inför slutspelet. Luleå har i praktiken säkrat en kvartsfinalplats och Frölunda har i praktiken säkrat sin andraplats.

Form: Fin form på Luleå som har tre raka segrar. Frölunda har förlorat de två senaste bortamatcherna.

Inbördes möten: Tre jämna matcher tidigare där Frölunda har 2-1 i inbördes möten.


Växjö (7) - HV71 (9)

Läget i tabellen: Växjö jagar en trio av lag som ligger på direktplats till kvartsfinal. Två poäng skiljer upp till sexan Djurgården med fyra omgångar kvar att spela. HV71 är klart för åttondelsfinal, men jagar åttan Brynäs som är tre poäng före för att få hemmaplansfördel i åttondelsfinalen.

Form: Växjö har verkligen fått upp farten. Fyra raka segrar och regerande mästarlaget är med i kvartsfinalfajten igen. Svag form för HV71 som förlorat tre av de fyra senaste matcherna.

Inbördes möten: Tre jämna matcher där båda lagen vunnit varsin under ordinarie tid och den tredje gick till HV71 efter straffar.

Resterande matcher kring streckstriden

SHL-tabellen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista