Glasögon på ett bord.
Idag går lagen i kraft. Alla barn mellan 8-19 år som har behov av glasögon ska få bidrag. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Ny lag - så mycket pengar får ditt barn i bidrag till glasögon

4:09 min

Från och med idag får alla barn mellan 8 och 19 år bidrag av staten till glasögon.

Syftet med den nya lagen är att alla barn oberoende av hur mycket pengar familjen har ska kunna få glasögon på samma villkor. Tidigare siffror visar att mellan 150 000 och cirka 200 000 barn och unga i åldersgruppen 8 till 19 är i behov av glasögon eller kontaktlinser vilket ungefär motsvarar var tionde barn. 

För region Jönköpings län betyder det enligt egna beräkningar att de kommer göra 5 000 utbetalda bidrag per år. Bidraget ligger på 800 kronor per person och år men kan komma att höjas. Bidraget omfattar även barn i familjer som söker asyl, ensamkommande flyktingbarn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

Det är jätte bra att barn i den åldern får hjälp, speciellt för de familjerna som har det tufft ekonomiskt, säger Jönköpingsoptikern Carl-Johan Ullström.

Optikerna kommer inte ta betalt av familjen eller barnet för glasögonen, istället får den pengar av regionen som i sin tur får dem av staten. En kostnad kommer  barnen dock inte undan och det är den synundersökningen. Totalt handlar det om 120 miljoner kronor per år som ska delas ut olika över landets län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista