Barn och äldreminister Maria Larsson. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Maria Larsson. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Gnosjö

Hon är länsbon som basar över landets sjätte största stad

7:36 min

Maria Larsson är mest känd för att ha varit barn- och äldreminister i regeringen i flera år, men nu har Gnosjöbon Larsson tagit sig an ett minst sagt udda uppdrag – att vara landshövding.

Hon är kanske mest känd för sina politiska uppdrag som kristdemokrat. I två mandatperioder under Fredrik Reinfeldts ledning har hon varit minister i Sveriges regering och i totalt 16 år var hon riksdagsledamot.

Men från den 4 maj 2015 så har hon haft ett uppdrag som inte många andra i landet har – nämligen att vara en av 26 landshövdingar i landet. Hon tog över som landshövding i Örebro län.

Jag hade rätt bra koll på det, jag hade besökt en del landshövdingar under både min riksdagstid och regeringstid. Jag var rätt så väl orienterad vad man behöver göra som landshövding.

Förutom att vara chef för Länsstyrelsen i Örebro så är ett av hennes främsta jobb att utveckla länet och föra det framåt. Det kan handla om allt från nya byggen till planeringar av infrastruktur. Till skillnad från Jönköpings län – där mycket fokus legat på den nya höghastighetsbanan – så kommer Örebro inte påverkas av den lika mycket. Istället handlar mycket om framtidsplanerna i Örebro om en ny järnväg mellan Stockholm och Oslo.

Just förändring och utveckling i ett län är något som Maria Larsson trivs med. Och Örebro län är den kommunen i landet, efter de tre storstäderna, som växer mest och inom en snar framtid förutspår Larsson att man kommer gå om Västerås och då bli Sveriges femte största stad med ett invånarantal som är cirka 20 000 högre än i Jönköping.

– Det finns en väldig dynamik. Jag har varit med och tagit spadtaget på flera nya ställen och invigt en massa byggnader bara sen jag kom hit, så det är fantastiskt dynamiskt och det trivs jag väldigt bra med, säger Larsson.

Förutom utvecklingsarbetet så har en stor skillnad mot det gamla livet varit att hon nu bor i en av Sveriges vackraste byggnader.

– Jag har förmånen att bo på Örebro slott och det är alldeles underbart. Det kändes lite konstigt att flytta från Gnosjö till slottet i Örebro men man vänjer sig vid alla saker.

Hur var det för Maria Larsson att titta på Örebro-HV71 i ishockey? Och hur är det att vara helt ensam i ett slott på nätterna? Lyssna på hela intervjun med Larsson i ljudspelaren i toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista