Barn kramas.
Foto: MARTINA HOLMBERG

Kramar gör dig frisk

1:57 min

En kram som hälsning kan vara mindre smittsamt i förkylnings- och influensatider än ett handslag.

Många yngre hälsar numera på varandra med en kram i stället för att ta i hand. 

Smittskyddsläkare Peter Iveroth på Region Jönköpings län kan se kramen som ett bra sätt att hälsa för att förebygga smitta - det är ju kläder emellan. Tar vi i hand och hälsar så tar vi också av handsken.

– Händer vet vi ju är en bra smittspridare.

Men det gäller när det är friska personer som hälsar att kramar är bra. Det är Peter Iveroth noga med att poängtera. Inte om någon känner sig det minsta sjuk.

– Då brukar vi rekommendera en armlängds avstånd när någon hostar och nyser för att inte sprida smitta.

När vi kramas bildas "gemenskapshormonet" oxytocin, som också bildas vid till exempel amning. Det är känt att oxytocin bland annat kan minska stress, göra oss piggare och motverka depression. Den forskningen får smittskyddsläkaren Peter Iveroth att kanske inte sträcka sig så långt som till att det är bevisat att kramen stärker immunförsvaret, men till att vara övertygad om att kramar får oss att må bättre.

Kramande är bra, absolut. Det minskar stress när man kramas, så kanske immunförsvaret får en chans att göra det det ska.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista