Johanna Rindefjäll, Donald Trump och Hillary Clinton.
Johanna Rindefjäll, Donald Trump och Hillary Clinton. Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Johanna om supertisdagen: Med Trump blev det cirkus

3:49 min

Hon befinner sig mitt i "supertisdagen" i USA, men själv får Johanna från Värnamo inte rösta.

Grafik: Så röstade man

 Direktrapport: Senaste nytt från Supertisdagen

 

Affärsmannen Donald Trump och den förra utrikesministern Hillary Clinton blev de stora segrarna i nattens primärval i USA, i den så kallade supertisdagen. 

Ett dussintal delstater har röstat om vem de vill ha som presidentkandidat i sitt parti.

En som följer valet och supertisdagen på nära håll är Johanna Rindefjäll Budry från Värnamo, som sedan drygt 20 år tillbaka bor i Salem, Oregon, i USA.

Faktiskt är det så att det här på västkusten inte följs så där jättemycket, om man inte väljer att följa det. Jag tittar rätt mycket på nyheter så jag har följt det i stort sett hela tiden, men min kompis frågade "Vad är supertisdagen?"

Donald Trump dominerade i det republikanska partiet och vann brett med sin kritik av det så kallade etablissemanget.

Han vann i sju delstater: Georgia, Tennessee, Virginia, Massachusetts, Vermont, Alabama och Arkansas. En klar ledning mot dagens tvåa: Ted Cruz som vann i Texas och Oklahoma.

I sitt tacktal gick han till attack mot huvudmotståndaren Hillary Clinton, som han skulle ta sig an när nomineringsvalen är över, sa han. Sitt eget parti lovade han att ena och sa sig kunna komma överens med alla.

Om hans nuvarande kritiker i partiet inte ville samarbeta skulle han hänvisa till sina miljontals väljare.

–Kom ihåg att jag har stöd av miljoner, miljoner och åter miljoner av människor. Det är inte som om det här är ett jämnt lopp, säger Trump.

Även Hillary Clinton vann i sju delstater: Georgia, Virginia, Alabama, Tennessee, Arkansas, Texas och Massachusetts, och Sanders vinner fyra: Vermont, Oklahoma, Colorado and Minnesota.

I tacktalet upprepade hon sitt nya tema, direkt riktat mot Donald Trump.

–USA behöver inte bli mäktigt igen, vi är mäktiga, men nu behövs kärlek, vänlighet och att USA blir helt igen, säger Hillary Clinton.

Hennes utmanare i det demokratiska partiet, senator Bernie Sanders, som bland annat vann i sin hemstat Vermont och delstaterna Oklahoma och Colorado lovade sina supporters att fortsätta sin kampanj i de drygt 30 delstater som är kvar.

På den republikanska sidan blev valet en stor besvikelse för senator Marco Rubio från Florida. Rubio, som hoppas bli den samlande kandidaten mot Trump, vann en delstat, Minnesota.

Ted Cruz, senator från Texas, vann Texas och tog också hem delstaten Oklahoma.

Cruz, som har starkt stöd bland de mest värdekonservativa väljarna och också har vunnit i Iowa, kan nu hävda att han är det mer vinnande alternativet till Trump, men partietablissemanget att varken Cruz eller Trump har så stor chans mot Hillary Clinton som tog ett stort steg närmare seger i natt i demokraternas kamp om nomineringen.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista