Unga med mobiltelefoner.
Foto: Erik Nylander/TT
Samhälle

Unga med mycket mobiltid mår sämre

1:04 min

Ju mer tid elever använder sin mobiltelefon, desto sämre mår de.

Det sambandet finns bland högstadieelever i Jönköping, det visar den årliga hälsoundersökningen som görs i hela landet och som Region Jönköpings län och kommunerna i länet varit med och tagit fram.

Undersökningen visar att tjejer mår sämre än killar, dubbel så många tjejer som killar känner sig ofta nedstämda. Det berättar Lennart Reimblad, chef för fältgruppen i Jönköpings kommun och Mattias Ågren, barn- och elevombud i samma kommun.

Vi kan se samband mellan nedstämdhet och att man använder smartphone väldigt mycket. Men vi vet inte om det beror på att de som mår dåligt använder smartphones mer eller om det är saker som händer när man använder sin smartphone. 

– Många högstadieskolor funderar ju kring att barnen är så stressade och hela tiden måste kolla telefonen och funderar på att förbjuda även på högstadienivå. Så diskussionen förs ju ute redan nu.

Reimbland och Ågren önskar nu att det satsas mer på forskning kring ämnet.

Hör intervjun med dem i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista