Bostadsområdet Råslätt.
Foto: Arkivbild/Sveriges Radio
Jönköping

På Råslätt ska man hämta energin från solen

1:23 min

I framtiden kommer solen alltid lysa över bostadsområdet Råslätt i Jönköping, det hoppas i alla fall det kommunala bostadsbolaget Vätterhem på.

Deras mål är att de inom tio år har installerat solceller på samtliga deras fastigheter på Råslätt - och just Råslätt är det perfekta området för att satsa solceller, säger Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.

Det är mest lämpat eftersom vi står inför stora takrenoveringar och i samband med dem så är det sällsynt lämpat med att man går på med solceller. Men sedan har vi höga ambitioner med Råslätt, vi vill att det ska bli ett spjutspetsområde när det gäller gröna frågor och hållbarhet, säger Thorbjörn Hammerth.

Förutom solceller på 30 tak på Råslätt vill kommunala bostadsbolaget Vätterhem också satsa på hållbart resande till och från Råslätt. Då pratar man om bilpooler, laddstolpar för elbilar och gröna vägar mellan området och stan.

Planerna med Råslätt är ännu mer aktuella just nu eftersom södra Munksjön i Jönköping ska byggas, då vill man passa på att knyta an, säger Thorbjörn Hammerth.

– Råslätt kommer närmare staden och blir en del av stadsmiljön, därför har vi höga ambitioner på att investera i Råslätt så att det blir en ännu mer attraktiv stadsdel, och då är miljöfrågorna viktiga.

Solceller på alla Vätterhems tak skulle på sikt vara en bra ekonomisk affär även för de boende, lovar Vätterhem. Är det ekonomiskt försvarbart kommer det bli så. Men det finns ju en liten detalj som kan stoppa solcellerna, säger Torbjörn Lundgren som är energi- och miljöchef.

- Mycket moln haha. Nej, egentligen finns det inget som talar emot det, det är en långsiktig bra hållbar lösning, säger Torbjörn Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista